Turska želi u BRIKS

Turska želi u BRIKS

Turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan izjavio je danas da Turska želi da postane član BRIKS-a.

„Svakako, želeli bismo da postanemo član BRIKS-a. Videćemo kako će biti ove godine“, rekao je Fidan u Pekingu, tokom trodnevne posete Kini, prenosi Saut Čajna Morning Post.

Fidan je dodao da se raduje što će prisustvovati sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica BRIKS-a koji će biti održan sledeće nedelje u Rusiji, u okviru pripreme za oktobarski samit u Kazanju.

Očekuje se, da će jedna od tema na dnevnom redu biti mogućnost pridruživanja Turske BRIKS-u, navodi Saut Čajna Morning Post.

Fidan smatra da je BRIKS za Tursku „dobra alternativa“ Evropskoj uniji, kada je reč o poboljšanju ekonomskih izgleda Turske.

Ministar je dodao da je jedan od važnih stubova turske spoljne politike formiranje jakih ekonomskih veza u institucionalnom obliku.

On je istakao da zbog „politike identiteta“ neke velike zemlje Evropske unije nikada nisu Turskoj dozvolile da postane punopravna članica evropskog bloka, iako je već dugo pokušavala da se pridruži.

„Dakle, morate tražiti druge alternative“, naglasio je Fidan.

Turski ministar je napomenuo da je pred BRIKS-om „još dug put“, ali da je to važna platforma za saradnju koja nudi dobre mogućnosti.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da Kremlj pozdravlja interesovanje Turske za BRIKS i da će se o ovoj temi razgovarati na nadolazećem samitu te organizacije u Kazanju, prenosi Komersant.

Blic

CATEGORIES
Share This