Traktori stižu u Berlin: Velike demonstracije protiv Šolcove vlade

Traktori stižu u Berlin: Velike demonstracije protiv Šolcove vlade

Udruženje poljoprivrednika Nemačke i njegove pokrajinske organizacije pozvali su na današnje velike demonstracije protiv smanjenja subvencija koja je uvela savezna vlada kancelara Olafa Šolca.

Berlinski Tagesšpigel navodi da se očekuju hiljade učesnika protesta koji od sinoć pristižu u nemačku prestonicu.

Navodi se da će ove demonstracije biti vrhunac talasa protesta poljoprivrednika koji su se u toj zemlji odvijali prethodnih dana.

Nemački list navodi da zbog demonstracija poljoprivrednika postoji rizik od saobraćajnog haosa u Berlinu i čitavom tom regionu.

Navodi se da je berlinska policija sinoć objavila da će za poljoprivredna vozila biti zatvoren centar grada pošto je područje centralnih ulica već puno traktora.

Najveći poljoprivredni protesti u istoriji Nemačke krenuli su prošlog ponedeljka kada praktično nije bilo dela zemlje koji je normalno funkcionisao pošto je na drumove izašlo hiljade traktora.

Ispred Brandenburške kapije u Berlinu tada je u koloni poljoprivrednih vozila koja je blokira viđena i zastave nekadašnje Nemačke Demokratske Republike (DDR), a bilo je i zahteva za raspisivanje varednih izbora.

Habek, koji je i nemački ministar ekonomije, objavio je video poruku na društvenim mrežama.

– Postoje pozivi koji kruže sa fantazijama o puču. Ekstremističke grupe se formiraju, otvoreno se pokazuju nacionalistički simboli – poručio je Habek.

Ipak, protesti su već narednog dana bili manjeg intenziteta, da bi u sredu ponovo ojačali, a istog dana započeo je i štrajk mašinovođa „Dojče bana“ (Nemačke železnice – DB) koji je dodatno doprineo saobraćajnom haosu.

(Kurir) Foto: Rolf Zöllner / imago stock&people / Profimedia, PATRICK PLEUL / AFP / Profimedia, AP Markus Schreiber

CATEGORIES
Share This