Na Jadranu niče nova luka, baza NATO-a

Na Jadranu niče nova luka, baza NATO-a

Uprava luke Drač na sjeveru Albanije saopštila je da će otvoriti konkurs za izgradnju novo teretnog terminala u svojoj najvećoj luci tokom prvog kvartala 2024.

Prva faza projekta dobila je građevinsku dozvolu nakon uspješnog završetka izvedbenog projekta novog objekta, objavila je uprava luke Drač u utorak.

Detaljni projekt izradio je konzorcijum koji se sastoji od holandske inženjerske firme Royal Haskoning DHV i albanske konsultantske firme Abkons, saopćila je ranije Vlada Albanije.

U prva 3 mjeseca 2024. godine otvara se međunarodni konkurs za izgradnju nove luke Porto Romano. Završetkom izvedbenog projekta i ishođenjem razvojne dozvole za 1. fazu izgradnje, održaće se panel konsultacija s predstavnicima NATO-a u vezi s izgradnjom pomorske baze, koja je sastavni dio ovog strateškog projekta.

Nova luka biće izgrađena u području Porto Romano u sjeverozapadnom dijelu Drača. Postojeća luka u južnom dijelu grada pretvoriće novi se u novi turističko – stambeni projekt s marinom vrijedan 2 milijarde evra, a glavni investitor je firma Emaar, sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

(Biznis.info)

CATEGORIES
Share This