Mali privrednici uputili inicijativu da se prag poveća na 100.000KM

Mali privrednici uputili inicijativu da se prag poveća na 100.000KM

– Zanatsko-preduzetnička komora regije Banjaluka uputila je inicijativu Vladi Srpske da izmijeni Zakon o porezu na dohodak kojim bi se podigao prag koji definiše malog preduzetnika sa 50.000 KM na 100.000 KM.

Vladimir Blagojević, direktor Komore, rekao da je iznos od 50.000 KM utvrđen  je 2006. godine, što u praksi znači da samostalni privrednici koji ostvare prihod do ovog iznosa plaćaju porez od dva odsto, a oni koji pređu taj iznos plaćaju 10 odsto.

„To poskupljuje njihovo poslovanje što se na kraju održava na povećanje cijena njihovih proizvoda i usluga“, rekao je Blagojević.

Istakao je da iznos od 50.000 KM, koji je utvrđen prije 18 godina davno prevaziđen s obzirom na inflaciju i povećanje ukupnih troškove poslovanja u tom periodu, te je istakao da je izmjene zakona potrebno usvojiti što prije.

Blagojević kaže da, iako u Komori nije praksa da komentarišu nezvanične informacije, zabrinjavaju najave zvaničnih predstavnika Vlade Republike Srpske, odnosno resornog ministarstva da će izmjenama ovog zakona knjigovođe koje posluju kao mali preduzetnici izgubiti ovaj status, odnosno da će umjesto dva odsto, morati plaćati porez od 10 odsto.

„Ova izmjena bi neminovno dovela do povećanja usluga knjigovođa, što bi se prelilo kao novi teret na leđa samostalnih preduzetnika. Zbog toga je ova ideja za Zanatsko-preduzetničku komoru regije Banjaluka apsolutno neprihvatljiva, te Vas molimo da je ni ne uzmete u razmatranje“, rekao je Blagojević i istakao je  da je u Srpskoj registrovano 25.819 samostalnih preduzetnika, od čega su polovina mali preduzetnici.

Jovan Bratić, direktor Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske, rekao je da ne bi trebalo biti problema kada je riječ o inicijativi za povećanje praga za male privrednike.

„Kada pred resornim ministarstvom nastupimo sa argumentima uvijek se to završi na korektan način i nema razloga da tako ne bude i u ovom slučaju“, rekao je Bratić i dodaja da su  izmjene Zakona o porezu na dohodak neophodne jer će u suprotnom biti povećane cijene proizvoda i usluga, što će opet ići na teret samih građana.

Nezavisne

CATEGORIES
Share This