Šta krije tajni tunel ispod sinagoge u Njujorku? Jezivi snimci kruže internetom VIDEO

Šta krije tajni tunel ispod sinagoge u Njujorku? Jezivi snimci kruže internetom VIDEO

Pripadnici njujorške policije su se sukobili u ponedeljak sa više desetina ortodoksnih Jevreja u istorijskoj sinagogi u Bruklinu, preneli su američki mediji.

Grupa Jevreja pokušala je da spreči policiju i građevinske ekipe da zatrpaju tajni tunel koji su ilegalno iskopali da bi došli do prostorija zatvorenog ženskog kupatila, prenosi Njujork post.

Gnevni mladići, uglavnom u tinejdžerskim i ranim 20-im godinama, snimljeni su u ponedeljak kako ruše drvene ploče i drvene potporne grede u Svetskom štabu pokreta Habad-Lubavič u Kraun Hajtsu.

Na snimcima se vide policajci koji pokušavaju da zadrže desetine mušaraca, hasidskih Jevreja koji se nasilno probijaju do širokog ograđenog prostora ispod ženskog kupatila.

Rabin lokalne sinagoge Josef Braun, osudio je sve koji su umešani u ovaj nasilni čin, rekavši da su oni „spremni da unište i Svete zidine“ uz ocenu da je to „zapanjujuće“.

Pripadnici pokreta Habad-Lubavič navodno su skoro godinu dana kopali tunel ispod sinagoge Kraun Hajts. Tunel je konačno otkriven prošlog meseca kada su komšije prijavile sumnjivu buku ispod njihovih domova, prenose Izraelske nacionalne vesti.

Najmanje desetak muškaraca je privedeno, ali u neredima nije bilo povređenih.

Priča je postala viralna na društvenim mrežama jer je objektivno bila bizarna: mala sekta hasidskih Jevreja izgradila je razrađen sistem podzemnih tunela ispod ulica Bruklina, bez jasnog razloga. Ali to je takođe izazvalo navalu antisemitskih teorija zavere, sa nekim poznatim ekstremno desničarskim ličnostima koje su sugerisale da su tuneli korišćeni u zle svrhe trgovine ljudima, povlačeći poređenja sa tunelima koje je napravila teroristička grupa Hamas, nazivajući ih „jevrejskim tunelima“ ili „cionističkim tunelima“.

„Tajni podzemni tuneli, dušeci natopljeni krvlju, kolica za bebe… Osećaju se jake vibracije ‘Simona od Trenta’ ovde“, napisao je jedan influenser, pozivajući se na opasnu antisemitsku teoriju zavere za krvnu klevetu iz srednjeg veka koja uključuje ubistva hrišćanske dece, ta objava prikupila je više od 1,2 miliona pregleda na društvenoj mreži „X“, uključujući 3.000 retvitova.

U izjavi, Džonatan Grinblat, direktor Lige za borbu protiv klevete, koja se bori protiv antisemitizma širom sveta, kaže za Roling stoun da smatra da je širenje takvih objava, koje odražavaju vekovima stare antisemitske teorije zavere, neverovatno zabrinjavajuće.

„Duboko je zabrinjavajuće da bi bilo ko iskoristio ovaj incident, koji je pokret Habad najoštrije osudio, da napravi neprikladna i lažna poređenja sa tunelima Hamasa u Gazi ili propagira vekovne antisemitske teorije zavere, kao što su Jevreji umešani u trgovinu ljudima ili vađenje organa“, kaže Grinblat.

B92
CATEGORIES
Share This