Šta je, po Faražu, Putinova greška, a šta greška EU?

Šta je, po Faražu, Putinova greška, a šta greška EU?

Najdžel Faraž, lider britanske desničarske Reformske partije Ujedinjenog Kraljevstva, rekao je da je „proširenje Evropske unije i NATO-a dovelo do toga da Vladimir Putin izvrši invaziju na Ukrajinu“.

Primedbe koje je Najdžel Faraž izneo u intervjuu za Bi-Bi-Si izazvale su oštre kritike na političkoj sceni uoči izbora 4. jula, na kojima se očekuje da Faražova stranka osvoji milione glasova.

Faraž je rekao da ostaje pri komentarima koje je izneo ubrzo nakon napada Rusije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, kada je na društvenim mrežama objavio da je taj potez Vladimira Putina „posledica širenja EU i NATO-a“.

Rekao je i da je od 2014. godine predviđao rat u Ukrajini.

„Bilo mi je očigledno da ekspanzija NATO-a i Evropske unije na istoku daju ovom čoveku razlog da ruskom narodu kaže: ‘Opet dolaze po nas’ i da idu u rat“, rekao je Faraž sinoć u intervjuu za Bi-Bi-Si.

„Mi smo izazvali ovaj rat… naravno da je on (Putin) kriv – iskoristio je ono što smo uradili kao izgovor“, rekao je Faraž.

Decenije Faražove kampanje protiv članstva Britanije u EU i masovne imigracije učinile su ga jednim od najprepoznatljivijih političara u Britaniji.

Njegov iznenadni ulazak u izbornu trku mogao bi da utiče na izborni rezultat Konzervativne stranke Rišija Sunaka. Iako je malo verovatno da će Reformska partija osvojiti mnogo mesta u parlamentu, mogla bi da podeli glasove desnog centra u zemlji.

Faražove izjave o Ukrajini izazvale su momentalnu osudu. Sunak je rekao da Faraž „apsolutno greši“, dok je portparol laburista Džon Hili ocenio Faražove komentare sramotnim.

Faraž je kasnije objavio na platformi Iks: „Putin je pogrešio što je izvršio invaziju na suverenu naciju, a EU je pogrešila što se širila na istok. Što pre to shvatimo, bićemo bliže okončanju rata i uspostavljanju mira“.

(RTS) Foto: Jeff Overs/BBC/PA Media

CATEGORIES
Share This