Zdravstveni radnici od Vlade traže povećanje plata

Zdravstveni radnici od Vlade traže povećanje plata

„Ono što se kao određeni fenomen pokazuje ovoga ljeta, da određene kolege ne idu da rade u struci, nego jednostavno traže neka druga zanimanja, koja im nude mogućnost da zarade i da svojoj porodici omoguće neki malo bolji život“, ističe Šerbedžija.

Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske te Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske uputili su zahtjev Vladi Republike Srpske za povećanje plata zdravstvenim radnicima za 20 odsto. Kako su istakli, neophodno je da se radnici zadrže, jer sa ovakvim platama neće imati ko da nas liječi.

Za svoj rad zdravstveni radnici u inostranstvu mogu da dobiju dva do tri puta veću platu, nego što je imaju ovde. Oni koji su tek završili skolu ili fakultet, zapošljavaju se na nekoliko godina da bi stekli iskustvo, a zatim odlaze u inostranstvo, jer su tamo traženi i cijenjeni. Iz sindikata  ovih radnika tražili su od Vlade da reaguje, dok još ima vremena.

„Te plate su, možemo slobodno reći na granici siromaštva. Ako uzmemo u obzir da jedna medicinska sestra u prosjeku dobije platu 1200 do nekih 1300 – 1350 KM, govorim o osnovnoj plati, a znamo, svi smo svjedoci koliki je porast cijena posljednih godina, neke stvari su i do 50 posto osnovnih namirnica, poskupjele, znači dolazimo do zaključka da mi jedva i preživljavamo. Nećemo reći da preživljavamo, ali eto, na neki način preživljavamo.

Taj zahtjev koji smo zajedno sa Sindikatom doktora medicine Republike Srpske uputili, to je više vapaj neki da se uradi nešto“, kaže predsjednik Sindikata medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske Mirko Šerbedžija.

Iako su htjeli da se bave medicnom, pojedini zdravstveni radnici prinuđeni su da odustanu od svog zanata.

„Ono što se kao određeni fenomen pokazuje ovoga ljeta, da određene kolege ne idu da rade u struci, nego jednostavno traže neka druga zanimanja, koja im nude mogućnost da zarade i da svojoj porodici omoguće neki malo bolji život“, ističe Šerbedžija.

Čak i u Federaciji BiH plata medicinskih radnika duplo je veća, upozoravaju ljekari. I u zemljama u regionu plate su mnogo veće, pa oni, kojima je dosadilo da rade za nešto više od minimalca, prelaze da rade u Hrvatsku, dok su u Srpskoj prinuđeni da ponovo zapošljavaju radnike u penziji.

„Nama se dešava da naši doktori, doktori iz okolnih manjih gradova, koji su na granici sa Hrvatskom, odlkaze upravo u Hrvatsku, gdje su plate dva do tri puta veće u odnosu na plate u Republici Srpskoj. Dakle plata recimo doktora opšte medicine je malo veća od minimalca i to je sramota. Na taj način mi ne da nećemo zadržati ove doktore koji su tu.

Mi već godinama nemamo ni jednog doktora na birou, znači niko više nije zainteresovan od novih doktora, da ostaju ovde i da rade, rijetko ko, posebno kada su manji gradovi u pitanju. Mi smo recimo u situaciju, ne samo u Prijedoru, nego i u drugim gradovima Republike Srpske, da smo morali da vratimo ljude koji su u penziji, znači doktore koji su u penziji, da rade“, kaže dr medicine, internista i kardiolog Maja Dragojević Stojić.

Glavna i odgovorna osoba za finansije, ministarka Zora Vidović nije upoznata sa temom.

„Ja ne znam za taj zahtjev. Vjerovatno je, kao što je i logično, zahtjev došao u Ministarstvo zdravlja. Još nije bilo to na Vladi, pa evo sačekaćemo da se Ministarstvo oglasi“, rekla je Vidović.

A kako Vidovićeva nije upućena, pitali smo i Ministarstvo zdravlja da li će plate zdravstvenih radnika biti povećane, ali do zaključenja ovog priloga, odgovor nismo dobili. Takođe zahtjev sindikata za uređenje struke kroz zakonske regulative, u Ministarstvu stoji od 2018. godine. Rad na tom polju zaustavila je korona, ali od pandemije je prošlo četiri godine.

(BN)

CATEGORIES
Share This