Špijunska afera drma Berlin: Rusi presreli razgovor

Špijunska afera drma Berlin: Rusi presreli razgovor

Nemačka istražuje audio snimak koji su objavili ruski mediji za koji tvrdi da je konferencijski poziv visokih nemačkih vojnih zvaničnika o oružju za Ukrajinu.

Portparol nemačkog ministarstva odbrane rekao je u subotu da ne može da potvrdi autentičnost snimka, ali da savezna kancelarija za vojnu kontraobaveštajnu istragu istražuje slučaj i da će biti preduzeti svi neophodni koraci.

Margarita Simonjan, novinarka ruske državne televizije i voditeljka Russia Todai, prva je u petak objavila audio snimak, koji je objavljen i na njenom Telegram kanalu. Rojters je preslušao 38-minutni snimak, ali nije mogao nezavisno da potvrdi njegovu autentičnost. Učesnici poziva razgovaraju o mogućoj isporuci krstarećih raketa Taurus Kijevu, što je kancelar Olaf Šolc do sada javno odlučno odbijao.

Govori se i o obuci ukrajinskih vojnika i mogućim vojnim ciljevima. Šolc je, dok je bio u Rimu, rekao novinarima u subotu da je curenje snimka potencijalno „veoma ozbiljno“.

„Zato se to sada vrlo pažljivo, veoma intenzivno i vrlo brzo razjašnjava. Takođe je neophodno“, rekao je on.

Ruska ambasada u Berlinu nije odgovorila na zahtev za komentar poslat u subotu. Portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova je u petak na društvenim mrežama rekao: „Tražimo objašnjenje od Nemačke“.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov govorio je u subotu novinarima o „lukavim planovima Bundesvera (nemačkih oružanih snaga), koji su postali očigledni zbog objavljivanja ovog audio snimka. To je eklatantno razotkrivanje sebe“, rekao je Lavrov.

Roderih Kizeveter, poslanik u nemačkom parlamentu, rekao je za list Handelsblat da veruje da su izveštaji autentični.

„Rusija naravno pokazuje koliko intenzivno koristi špijunažu i sabotažu kao deo hibridnog ratovanja. Za očekivati je da je mnogo više presretnuto i procurelo kako bi se uticalo na odluke, diskreditovalo i manipulisalo ljudima“, rekao je on.

(B92) Foto: Profimedia

CATEGORIES
Share This