„Slučaj protiv osnivača Vikiliksa se odugovlačio“ Premijer Australije želi da se Asanž što prije vrati u svoju zemlju

„Slučaj protiv osnivača Vikiliksa se odugovlačio“ Premijer Australije želi da se Asanž što prije vrati u svoju zemlju

Entoni Albaneze, australijski premijer, izjavio je danas da želi da se Džulijan Asanž (52) vrati u Australiju što je prije moguće.

Albaneze je ovo izjavio nakon što je osnivač Vikiliksa pušten iz zatvora i napustio Veliku Britaniju poslije postizanja sporazuma s američkim vlastima o priznanju krivice o kršenju zakona o špijunaži.

On je pred australijskim parlamentom da se “slučaj protiv osnivača Vikiliksa dugo odugovlačio”, da je sada oslobođen iz zatvora i da želi da se Asanž sada vrati kući u Australiju, prenio je Rojters.

Asanž je na putu ka okružnom sudu na američkom pacifičkom ostrvu Sajpan, na Marijanskim ostrvima, gdje će se izjasniti krivim po jednoj tački optužnice u okviru sporazuma o priznanju krivice koji ce omogućiti da bude na slobodi i da se vrati u svoj dom u Australiji poslije 14-godišnjeg pravnog postupka protiv njega.

On bi trebalo da bude osuđen na 62 meseca već odslužene kazne, a očekuje se da će se nakon tog ročišta vratiti kući, u Australiju.

Američki tužioci su rekli da Asanž želi da se izjasni o krivici pred američkim sudom, ali ne u kontinentalnom delu SAD. Marijanska ostrva su deo SAD bez punog statusa države, a stanovnici su američki državljani.

Podsjećamo, Vikiliks je 2010. godine objavio stotine hiljada povjerljivih američkih vojnih dokumenata o ratovima Vašingtona u Avganistanu i Iraku – što je najveći bezbjednosni propust te vrste u istorijii američke vojske – zajedno s nizom diplomatskih depeša.

Agencije

CATEGORIES
Share This