Slovenci masovno kažnjavali ljude sad im država vraća 6 miliona evra

Slovenci masovno kažnjavali ljude sad im država vraća 6 miliona evra

 

Naime, jedan je burek izgladnjelog dostavljača koštao 400 evra i to samo zato što je sjeo na stepenice crkve kako bi ga pojeo tokom prvog kovid karantina u slovenačkoj prijestonici, piše BBC.

Scena je snimljena kamerom, a fotografija policije koja je okružila dostavljača, zbog zločina skidanja maske i brzog zalogaja, brzo je postala viralna.

Simbol terora

To se smatralo simbolom oštrog terora na koji su slovenačke vlasti sprovodile kovid ograničenja.

Sada će taj dostavljač dobiti svoj novac nazad i njegov policijski dosje biće izbrisan. Isto vrijedi i za više od 60.000 drugih Slovenaca koji su prekršili mjere protiv kovida.

Policija je izdala kazne u vrijednosti od gotovo 6 miliona evra u periodu dužem od dvije godine. Ali od ove sedmice na snagu stupa zakon o povratu tog novca.

Time se ispunjava obećanje koje je dao premijer Robert Golob prije nego što je njegov Pokret za slobodu, lijevog centra, izabran prošle godine.

Prethodna desničarska administracija, koju je vodio bivši premijer Janez Janša, nametnula je stroga ograničenja slobode kretanja i okupljanja.

Slovencima nije bilo dopušteno da putuju van svojih lokalnih područja, a na snazi je bio i policijski sat noću.

Odluka Ustavnog suda

Gladni vozač koji je dostavljao hranu bio je jedan od mnogih koji su kažnjeni zbog kršenja obaveze nošenja maske. I učiniti bilo šta bez kovid potvrde postalo je gotovo nemoguće.

Ustavni sud je ukinuo sve te mjere. Međutim, vlastima je sve do sada trebalo poništiti kazne izrečene onima za koje se smatralo da su prekršili.

Ekolog Rok Rozman višestruko je kažnjen zbog učestvovanja u protestima.

– Dekreti kojima su izricali kazne nisu bili utemeljeni na zakonu. Vlada je to znala, i ako to znači da sada moraju vratiti novac, tako to ide. Ako živite u zemlji s vladavinom prava, to bi se trebalo odnositi na sve – kaže on.

To gledište dijeli i sadašnja administracija.

Ministarka pravosuđa Dominika Švarc Pipan izjavila je da bi vraćanje novca od kazni pomoglo ponovnoj izgradnji povjerenja Slovenaca u vladavinu prava, “koje je značajno narušeno upotrebom pretjerane i protivustavne represije tokom pandemije”.

Ali zakon o restituciji nije naišao na opštu dobrodošlicu.

Jedan zastupnik iz Janšine stranke SDS rekao je da vraćanje kazni “pljuje u lice svim onim zdravstvenim radnicima koji su se neumorno borili za živote sugrađana”.

Jutarnji list

CATEGORIES
Share This