„Sačekuša“ kad je odlazio iz Juge; Gadafi bio meta

„Sačekuša“ kad je odlazio iz Juge; Gadafi bio meta

Bivši italijanski premijer Đulijano Amato izjavio je da je Francuska greškom oborila italijanski putnički avion iznad Mediterana 1980. godine. Kako je naveo, avion je srušen kada su pokušali da ubiju tadašnjeg libijskog lidera Moamera Gadafija.

Amato, koji je dva puta bio predsednik Vlade Italije, pozvao je predsednika Francuske Emanuela Makrona da ga demantuje, ili da prizna odgovornost svoje zemlje za obaranje italijanskog aviona u kojem su poginuli svi putnici, 81 čovek.

U intervjuu za rimski dnevnik Republika, Amato je rekao da je siguran da je Francuska vojska 27. juna 1980 planirala da obori libijski vojni mlaznjak kojim se Gadafi vraćao sa konferencije u bivšoj Jugoslaviji, a greškom pogodila civilni avion.

Amato je, ograđujući se da za to nema čvrste dokaze, rekao i da je Italija signalizirala Gadafiju šta se sprema, zbog čega se on nije ni ukrcao u vojni avion.

Uzrok pada italijanskog aviona na unutrašnjoj liniji kod ostrva Ustika misterija je koja ni do danas nije rešena. Postoje tvrdnje da je na avionu na liniji Bolonja Sicilija eksplodirala bomba, ali su se kasnije pojavile i informacije da je ispitivanje olupine, izvučene sa morskog dna, pokazalo da je letelica bila pogođena projektilom.

Radrski snimci su u veče obaranja aviona pokazivali pojačanu aktivnost letelica na nebu, a prema rečima Amata, najkredibilnija verzija je da je postojala odgovornost francuskih aviona, koji su veče 27. juna 1980. zajedno sa američkim učestvovali u vojnim vežbama.

NATO je planirao „simulaciju vežbe sa brojnim avionima u kojoj bi bili ispaljeni projektili“ a Gadafi meta, rekao je Amato. Prema njegovim rečima, projektil je najverovatnije ispalio francuski avion koji je poleteo sa nosača nedaleko od Ustike.

„Pitam se zašto mladi predsednik kao Makron, koji po godinama nema veze sa tragedijom kod Ustike, ne želi da skine sramotu koja opterećuje Francusku,“ rekao je Amato.

„A to može na dva načina, ili da dokaže da je ova pretpostavka neosnovana, ili, ako njeni temelji budu potvrđeni, u ime vlade ponudi najdublje izvinjenje Italiji i porodicama žrtava“, dodao je Amato.

Đulijano Amato, koji sada ima 85 godina, rekao je da je 2000. kada je bio premijer pisao i tadašnjim predsednicima SAD i Francuske Bilu Klintonu i Žaku Širaku zahtevajući da razjasne šta se desilo, ali da je ostao bez odgovora. Na upit agencije AP, kabinet Emanuela Makrona je odgovorio da za sada nema komentar na Amatove izjave.

(Beta/Foto: Profimedia)

CATEGORIES
Share This