Nema ništa od depolitizacije javnih preduzeća

Nema ništa od depolitizacije javnih preduzeća

Depolitizacija i restruktuisanje javnih preduzeća i osiguravanje transparentnosti privatizacijskih procesa jedan je od 14 prioriteta Evropske komisije koje Bosna i Hercegovina treba ispuniti. Nije tajna da su javna preduzeća postala plijen političkih stranaka, plijen koji, kako tvrde analitičari, stranke još dugo neće pustiti.

Zakoni Republike Srpske koji regulišu rad javnih preduzeća nisu mijenjana gotovo deset godina. Konkursi za zapošljavanje u javnim preduzećima rijetko raspisuju, a nije tajna da stranke vladajuće koalicije upravljaju ovim preduzećima. Odsustvo zakonodavstva i transparentnosti idealno su uticali da javna preduzeća postanu stranački plijen.

„Najčešće imamo priliku da vidimo za vrijeme kampanja kako se resursi javnih preduzeća zloupotrebljavaju na način da se koristi njihova mašinerija kako bi se postavljali plakati i bilbordi, koristi se i njihovo ozvčenje i drugi resursi. Najčešće se preko javnih radova, kao što je izgradnja različite infrastrukture, želi pridobiti podrška stanovništva“, navodi Damjan Ožegović iz Transparency International.

Elektroprivreda, Šume i Željeznice Republike Srpske neka su od javnih preduzeća koja posluju negativno. Nebojša Vukanović, poslanik u Narodnoj skupštini, kaže da su ovakvi rezultati dio strategije pomoću koje se bogate ljudi bliski vlasti, dok resursi nestaju.

„Jasno je da vlast sistemski razara javni sektor, da se zapošljavaju neradnici po partijskoj liniji, da se izvlače milioni maraka pomoću štetnih ugovora. Namjerno to rade da bi oborili cijenu i da bi u privatizaciji Republika Srpska uzela mrvice, a da bi tajkuni koji su oko prve porodice pokupovali javna preduzeća.“

Obavezno raspisivanje javnog konkursa za zapošljavanje i suzbijanje zloupotrebe javnih resursa za vrijeme političkih kampanja način su da se ovom problemu stane u kraj. Javno vlasništvo nad preduzećima samo po sebi ne mora biti loše, jer postoji puno javnih preduzeća u svijetu koja dobro posluju. Problem nastaje kada se ova preduzeća počnu zloupotrebljavati.

„Oni to tretiraju kao svoje privatno vlasništvo i na taj način raspolažu sa resursima i sa ljudima. Obećavaju i daju radna mjesta, time obezbjeđuju stranačku vojsku i socijalni mir, a to su gotovo sve neuspješna preduzeća. Iz preduzeća koja uspješno posluju iz njih se još više izvlače sredstva za predizborne kampanje“, kaže politički analitičar Mladen Bubonjić.

Vladajuće stranke se ovoga plijena neće tako lako odreći, tvrde analitičari. Korjenite reforme koje bi mogle dovesti do depolitizacije se ne naziru, a dok do toga ne dođe Bosna i Hercegovina će ostati na mrtvoj tački.

(BN)

CATEGORIES
Share This