Rusofobija postaje krivično djelo

Rusofobija postaje krivično djelo

– Strani zvaničnici koji diskriminišu Ruse mogli bi se suočiti sa krivičnim gonjenjem prema zakonu koji se trenutno nalazi u parlamentu u Moskvi, izvjestila je medijska grupa RBK, pozivajući se na insajderske izvore.

Irina Jarovaja, poslanica vladajuće partije Jedinstvena Rusija i dugogodišnji kritičar „rusofobije“, autor je prijedloga da se krivični zakonik Rusije izmjeni uključujući kazne za tu praksu.

Prema prijedlog zakona, postojala bi odgovornost za „diskriminatorski postupak“ protiv etničkih Rusa ili ruskih državljana, kao i „javne pozive da se počine diskriminatorne radnje“.

To bi se, takođe, odnosilo na članove stranih Vlada koji djeluju u svom službenom svojstvu i omogućilo pojedincima da im se sudi u odsustvu „u izuzetnim slučajevima“.

U obrazloženju zakona, Jarovaja je rekla da je potrebno da se obezbjedi zaštita vojnih groblja, kao i spomenika i obilježja poginulima u odbrani Rusije.

Jarovaja već više od godinu dana vodi kampanju za kriminalizaciju rusofobije, opisujući je kao „mizantropsku ideologiju“ osmišljenu kao oružje protiv Rusije, njenih građana i čitavog „ruskog svijeta“.

Ona je kao neke od primjera rusofobije na djelu navela uskraćivanje zaposlenja i medicinske njege, otkazivanje pozorišnih predstava i koncerata i ograničenja upotrebe ruskog jezika.

Baltičke države i nekoliko zemalja centralne i istočne Evrope – posebno Poljska, Češka i Bugarska – nedavno su krenule da ruše ili demontiraju spomenike sovjetskim vojnicima iz Drugog svjetskog rata, dok su neke čak proglasile krivičnim djelom proslave pobjede nad nacističkom Njemačkom.

U međuvremenu, neki saveznici SAD iskoristili su sukob u Ukrajini kao izgovor za kampanju da se ili „ukine“ ruski jezik, kultura i nasljeđe širom Zapada ili da se on preimenuje u „ukrajinski“, prenosi Srna.

CATEGORIES
Share This