Ruskom patrijarhu Kirilu zabranjen ulazak u Češku

Ruskom patrijarhu Kirilu zabranjen ulazak u Češku

Češka Vlada stavila je poglavara Ruske pravoslavne crkve patrijarha Kirila za prvu osobu na svojoj nacionalnoj sankcionoj listi zbog njegove podrške ruskoj specijalnoj operaciji u Ukrajini, izjavio je ministar spoljnih poslova Jan Lipavski.

To znači da mu je zabranjen ulazak u Češku, zemlju članicu EU i NATO-a, i zabranjene su mu bilo kakve finansijske transakcije sa Česima.

Patrijarh Kiril (76) je na spisku sankcija naveden pod svojim građanskim imenom Vladimir Mihajlovič Gundjajev. Spisak je postavljen na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

– Njegove česte javne izjave koje podržavaju rat u Ukrajini, opravdavaju zločine koje su tamo počinile ruske trupe, sve su to jasni dokazi koji se mogu javno pronaći – rekao je Lipavski na konferenciji za novinare.

EU je u cjelini pokušala da ruskog patrijarha stavi na listu sankcija prošle godine, ali države članice nisu uspjele da usvoje zajednički stav o tom pitanju jer se Mađarska protivila.

Patrijarh Kiril je juče označio Ruse, koji ne služe svojoj zemlji, kao “unutrašnje neprijatelje” i opisao patriotizam kao “najveću vrlinu”, javila je državna novinska agencija RIA.

Tanjug

CATEGORIES
Share This