Statističari kažu: Godišnja inflacija u BiH 10,3 odsto

Statističari kažu: Godišnja inflacija u BiH 10,3 odsto

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH mjerene indeksom potrošačkih cijena u martu u prosjeku su više za 0,4 odsto u odnosu na prethodni mjesec, dok je godišnja inflacija 10,3 odsto, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su poskupjeli za 0,9 odsto, alkoholna pića i duvan za 2,4 odsto, odjeća i obuća za 2,1 odsto, rekreacija i kultura za 0,6 odsto, ostala dobra i usluge za 1,8 odsto, a namještaj i aparati za domaćinstvo za 0,2 odsto, za koliko su poskupjeli i zdravstvo, te restorani i hoteli.

Stanovanje i režijski troškovi u martu su u prosjeku bili jeftiniji za 0,3 odsto, a prevoz za 1,5 odsto.

Nivo cijena u martu ove, u odnosu na isti mjesec prethodne godine, viši je za 10,3 odsto.

Hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su skuplji za 19 odsto, alkoholna pića i duvan za šest odsto, stanovanje i režijski troškovi za 11,9 odsto, namještaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće za 12,1 odsto, zdravstvo za 2,9 odsto.

U martu, u odnosu na isti mjesec lani, komunikacije su u prosjeku bile skuplje za 0,9 odsto, rekreacija i kultura za 9,4 odsto, obrazovanje za 2,3 odsto, restorani i hoteli za 8,6 odsto, a ostala dobra i usluge za 10,2 odsto.

Odjeća i obuća u prosjeku su bile jeftinije za 6,1 odsto, a prevoz za 0,9 odsto.

Srna

CATEGORIES
Share This