Ruski pilot koji je prebjegao u UKR brutalno ubijen

Ruski pilot koji je prebjegao u UKR brutalno ubijen

Ruski pilot Maksim Kuzminov koji je prebegao u Ukrajinu sa oklopnim helikopterom Mi-8 ubijen je u Španiji!

Кuzminov (33) je pronađen sa višestrukim ranama od vatrenog oružja u garaži u primorskom gradu Viljahosa u blizini Benidorma.

Informaciju su preneli španski i ruski državni mediji.

Кuzminovu je navodno obećana nagrada od 500.000 dolara za prebeg sa ruskim vojnim helikopterom u Ukrajinu.

Pilot je u Rusiji osuđen kao izdajnik.

Kuzminov je izazvao senzaciju kad je u avgustu 2023. godine sleteo svojim oklopnim helikopterom na vojni aerodrom u Harkovskoj oblasti. Ukrajinska vojna obaveštajna služba je kasnije otkrila da ga je ubeđivala da prebegne i da je Kuzminov uputio apel drugim pilotima da ga prate.

– Кontaktirao sam predstavnike ukrajinske obaveštajne službe, objasnio svoju situaciju, na šta su mi ponudili ovakvu opciju: „Hajde, mi garantujemo vašu bezbednost, garantujemo nova dokumenta, garantujemo novčanu nadoknadu, nagradu“ – rekao je tada Kuzminov za ukrajinske medije.

Britanski tabloid Sun, međutim, navodi da je tada rečeno da Kuzminov ima 28 godina, a da muškarac, koji je u nedelju pronađen mrtav u Španiji, navodno ima 33 godine.

Ruski državni mediji naveli su da je Кuzminov navodno ubio dvojicu svojih članova posade pre nego što je sleteo u Ukrajinu.

Кuzminov je po dolasku u Ukrajinu optužio Putina za genocid zbog „brutalnog ubijanja“ Ukrajinaca i Rusa u neželjenom ratu.

(Kurir) Foto: Printscreen/Youtube/ WSJ News

CATEGORIES
Share This