„Šume Srpske“ se krčme, a niko ne odgovara

„Šume Srpske“ se krčme, a niko ne odgovara

Šume Republike Srpske nedavno je ponovo potresla afera kada su novinari otkrili da su četiri šumska gazdinstva radila nezakonito jer nisu na vrijeme pribavila šumsko-privredne osnove za sječu šume. Resorni ministar je najavio rezove zbog nezakonitog rada.

Međutim ovo nije prvi put da zvaničnici najavljuju smjene i rezove zbog lošeg poslovanja ovog javnog preduzeća, ali konkretnih rezultata uglavnom ne bude.

Rezove, smjene onih koji prave gubitak i sređivanje stanja u Šumama Republike Srpske, resorni ministri, ali i premijer najavljuju godinama. Međutim značajniji rezultati na kraju po pravilu izostanu.

Premijer Republike Srpske je prije nekoliko godina najavljivao smjene u cilju sređivanja stanja u Šumama i boljeg finansijskog rezultata.

„Imaćemo na stolu sve gubitaše. Svi ti gubitaši izgubiće svoje pozicije. Naš je cilj što više dobiti i što više profita“, rekao je premijer Višković u maju 2022. godine

Tu godinu šume završavaju u plusu, međutim polovinom 2023. godine Šume ponovo bilježe gubitak od čak 5 miliona maraka, a čak 16 od 32 organizacione jedinice poslovale su negativno. Zato je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić prije nekoliko mjeseci poručio da će biti smijenjeni svi koji umjesto profita naprave negativan finansijski rezultat.

„To nije nikakva floskula, ja sam rekao Šume moraju pozitivno poslovati to je naše prirodno bogatstvo. Imali smo šestomjesečni i devetomjesečni izvještaj. Gdje god ne bude pomaka, biće smjene“, rekao je Minić.

Dok se čekaju rezultati poslovanja na kraju 2023. godine, nakon afere sa neposjedovanjem šumsko-privrednih osnova, ministar ponovo najavljuje sankcije. Predstavnici opozicije su skeptični.

„Godinama se priča na tu temu, a svi smo svjedoci da zaista ništa nije urađeno konkretno i da odgovorni ljudi nikada nisu maknuti sa svojih funkcija, niko nije procesuiran i niko nije odgovarao za ogromne minuse koji se dešavaju u Šumama Republike Srpske“, kaže poslanik Liste za pravdu i red u Narodnoj skupštini Republike Srpske Milan Savanović.

Primjer nepostojanja sistemske brige za Šume, kaže Savanović, je i to što je do decembra 2023. trebalo da bude usvojen proizvodno finansijski plan za 2024. godina, a to kako navodi, još nije urađeno.

„To je znači mjesec i po dana, faktički gazduje se šumama bez proizvodno finansijskog plana i to je jedan od pokazatelja da sve ide ukrivo i da smo u velikom minusu što se tiče šuma“, kaže Savanović.

Ekonomisti smatraju da sporadične smjene rukovodilaca organizacionih jedinica, nisu dovoljna ako se neće promijeniti sve problematične prakse od vrha do dna preduzeća.

Novinari koji godinama izvještavaju o stanju u javnim preduzećima kažu da političari govore ono što javnost hoće da čuje, tako da drastične promjene i sređivanje stanja nije realno očekivati.

„Ima više razloga zašto se to ne dešava. Prvi i najvažniji razlog je da se radi o visokopozicioniranim kadrovima tih stranaka koje su na vlasti. Bez obzira da li je riječ o Šumama ili bilo kom drugom javnom preduzeću riječ je o pozicijama koje se dijele unutar određene koalicije dakle ta koalicija koja je na vlasti ona kaže imamo toliki broj pozicija koje dijelimo po tim odnosima u odnosu na izborni rezultat“, kaže novinar Đorđe Vujatović.

Javno preduzeće Šume Republike Srpske godinama potresaju problemi koji se uprkos najavama ne rješavaju: od pravljenja gubitaka, nezakonitog rada pojedinih gazdinstava, do bespravne sječe šume, za koju krupni igrači rijetko odgovaraju.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This