Ruski analitičar tvrdi „Putin povukao nuklearnu liniju, sa riječi prelazi na djelo“

Ruski analitičar tvrdi „Putin povukao nuklearnu liniju, sa riječi prelazi na djelo“

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je pokrenuo korake ka potencijalnoj upotrebi nuklearnog oružja širom svijeta, prema ruskom analitičaru koji podržava Kremlj, navodi ruski analitičar Dmitrij Popov.

Nedavno je objavljeno da je Vladimir Putin naredio ministru odbrane Sergeju Šojguu da sprovede vježbe usmjerene na povećanje spremnosti ne-strateških nuklearnih snaga za borbene operacije.

Izvještaji ruskih novinskih izvora potvrdili su da vježbe uključuju taktičko nuklearno naoružanje. Portparol ministarstva odbrane je to takođe potvrdio.

– Biće preduzete mjere za vježbanje pripreme i upotrebe ne-strateškog nuklearnog oružja – rekao je.

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev je delimično za eskalaciju okrivio Veliku Britaniju, sugerišući da bi bilo kakvo raspoređivanje trupa u Ukrajinu moglo dovesti do direktnog uključivanja drugih nacija u tekući sukob.

Medvedev je upozorio da bi takve akcije mogle rezultirati globalnom katastrofom.

Ruski politički analitičar povezan sa Kremljem je za Moskovskij Komsomolets u članku naveo da je “Putin povukao nuklearnu liniju”.

Dmitrij Popov smatra da se radi o prelasku sa retorike na akciju unutar ruske vojne politike, što označava početak priprema za vježbe koje uključuju taktičko nuklearno oružje.

– Ljubazna riječ i pištolj mogu postići mnogo više nego samo ljubazna riječ. Stoga su Oružane snage Rusije započele pripreme za vježbe o upotrebi taktičkog nuklearnog oružja. To je već kvalitativna promjena u našoj politici sa riječi na dela – rekao je on.

FOTO: MAXIM SHIPENKOV/EPA
FOTO: MAXIM SHIPENKOV/EPA

On je rekao da je to urađeno “po uputstvu Vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ruske Federacije”.

– To znači da je upravo šef države Vladimir Putin inicirao vježbe sa taktičkim nuklearnim oružjem. To što ovakvim akcijama počinje njegov novi predsjednički mandat daje signal: sada počinjemo ozbiljno. Drugo, vježbe će izvoditi Južni vojni okrug, koji je najbliži zoni specijalne vojne operacije (tako se i dalje zvanično u Rusiji govori o ratu u Ukrajini, prim.prev). A u vježbe će biti uključena sva sredstva koja nose taktičko nuklearno oružje: raketne formacije, avijacija, pomorske snage. Samo ludi ne mogu da ne čuju i ne razumiju ovaj signal – rekao je on.

Popov je rekao i da se vježba izvodi „kao odgovor na provokativne izjave i prijetnje pojedinih zapadnih zvaničnika protiv Ruske Federacije“.

On je podsjetio i na to da je Putin još početkom invazije na Ukrajinu zaprijetio Zapadu.

FOTO: MAXIM SHIPENKOV/EPA
FOTO: MAXIM SHIPENKOV/EPA

– Putin je 24. februara 2022. godine, najavljujući početak specijalne vojne operacije, rekao, posebno, sljedeće: „Sada nekoliko važnih, veoma važnih riječi za one koji mogu biti u iskušenju spolja da intervenišu u događajima koji se dešavaju. Ko god pokuša da nas ometa, a još više da ugrozi našu zemlju, naš narod, treba da zna da će odgovor Rusije biti trenutan i da će vas dovesti do posljedica koje nikada u svojoj istoriji niste naišli. Spremni smo za svaki razvoj događaja. Sve neophodne odluke u vezi sa tim su donijete. Nadam se da ću biti saslušan – ispričao je Popov, prenosi Blic.

Blic

CATEGORIES
Share This