Strategija fokus stavlja na digitalizaciju i umjetnu inteligenciju: Evo šta čeka Srpsku u sklopu nove poslovne vizije NLB Grupe do 2030.

Strategija fokus stavlja na digitalizaciju i umjetnu inteligenciju: Evo šta čeka Srpsku u sklopu nove poslovne vizije NLB Grupe do 2030.

NLB Grupa predstavila je novu poslovnu strategiju i viziju do 2030. godinu, kao i očekivani pravac razvoja poslovanja, na svim tržištima jednako, a posebno imajuću u vidu Republiku Srpsku gdje NLB bilježiznačajno tržišno učešće.

Ufokusu ostaje unaprjeđenje iskustva korisnika u segmentima poslovanja sa stanovništvom i srednjim i malim preduzećima, kao i značajan rast, učešća digitalnih i mobilnih plaćanja u ukupnim platnim transakcijama, čak više od 80% do 2030. godine.

Samo u svrhe unapređenja digitalnih plaćanja NLB Grupa namjerava da u narednih pet godina uloži između 170 i 200 miliona evra.

U tom kontekstu predsjednik Uprave i generalni direktor NLB Grupe Blaž Brodnjak u Ljubljani, tokom“Dana investitora” je rekao da je NLB Pay implemetirao digitalna plaćanja koja su podržana od straneGoogle Pay i da se kao naredni iskorak očekuje uvođenje Apple Pay, čijem dolasku se nadamo i natržištu Bosne i Hercegovine.

Osim toga svi, kako je rekao, trenutno razmišljaju u pravcu smanjenja kamatnih stopa na kredite.

-Mislimo da će se to dogoditi u julu, a ako ne, svakako do kraja godine. Pretpostavke idu u pravcu očekvanog smanjenja euribora za 2 do 2,5% – istakao je Brodnjak. Brodnjak je najavio rast ključnih pokazatelja NLB-a u Sloveniji i svim ostalim tržištima, uz posljedično udvostručenje bilansa, profita do milijardu evra i tri miliona klijenata do 2030. godine.

-NLB Grupa će godine biti vodeća u segmentu malih i srednjih preduzeća, a istovremeno će imati i vodeću ulogu u oblasti tranzicionog finansiranja, gdje će obim ovakvih kredita u 2030. regionalno iznositi EUR 3,2 milijarde. S obzirom na prilike koje nam se pružaju u regionu, pored Hrvatske, koju posmatramo kao potencijalno novo tržište, za nas najveći potencijal predstavlja Srbija, imajući u vidu najveći GDP u regiji koji ima – naveo je Brodnjak.

Istakao je da je potrebno uticati na lidere regiona da prestanu pričati o svađanju i granicama.

-One su samo u njihovim glavama. Robe i kapital trebaju kružiti regionom, s ciljem stvaranja dodatne vrijednosti, ali prije svega boljeg života za našu djecu – rekao je on.

Tokom NLB Dana investitora proglašena su i tri regionalna pobjednika ovogodišnje četvrte sezone projekta “Okvir pomoći”.

Ove sezone tražili su inovativne kompanije i projekte koji unapređuju i obogaćuju naše društvo i rješavaju izazove, kao što su pretjerana upotreba digitalnih tehnologija među mladima, vršnjačko nasilje, kršenje ljudskih prava, rodna ravnopravnost i siromaštvo. Od ukupno pristiglih 272 prijava sa svih tržišta na kojima posluje NLB Grupa, stručni žiri odabrao je tri regionalna pobjednika među finalistima.

Regionalni pobjednik ovogodišnjeg “Okvira pomoći” je aplikacija Krožnik iz Slovenije koja povezuje potrošače s restoranima, kafićima, pekarama kako bi se riješio problem viška hrane i njenog bacanja. Drugo mjesto osvojila je kompanija Inclusio iz Srbije, koja je razvila aplikaciju za pomoć osobama sa posebnim potrebama.

Treće mjesto pripalo je crnogorskoj digitalnoj agenciji Alicorn, sa svojim rješenjem Zuno Games, platformom koja koristi moć igara da motiviše učenike i podstakne ih na aktivno učenjekroz zabavu.

Ovaj događaj koji je u Ljubljani trajao dva dana, okupio je oko 200 stranih investitora, finansijskih stručnjaka, analitičara i predstavnika ključnih regionalnih kompanija, koje predstavljaju okosnicu regionalne ekonomije i regionalnih medija, dok je skoro 400 ljudi pratilo događaj onlajn.

Agencije

CATEGORIES
Share This