Rusija potpisala: „Ovo je naša ruta godinu dana“

Rusija potpisala: „Ovo je naša ruta godinu dana“

Ruska državna nuklearna agencija Rosatom je potpisala memorandum o razumevanju sa kineskom brodarskom kompanijom za uspostavljanje celogodišnje kontejnerske linije između dve zemlje preko arktičkog Severnog morskog puta (NSR).

Ruski predsednik Vladimir Putin govorio je o izgledima za arktički koridor dok Rusija pomera svoju trgovinu na istok kao odgovor na sankcije Zapada zbog sukoba u Ukrajini.

Rosatom je saopštio da će sporazum sa kineskom kompanijom Hainan Yangpu NewNew Shipping Co. Ltd uspostaviti zajedničko preduzeće za projektovanje i izgradnju kontejnerskih brodova i zajedničko funkcionisanje brodske linije, prenosi Rojters.

Sporazum je potpisan na ruskom godišnjem ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, a Vladimir Panov, specijalni predstavnik Rosatoma za razvoj Arktika, rekao je da je planirano 12 putovanja za 2024. godinu i da se kompanije nadaju da će na kraju isporučiti do 50 miliona tona tereta svake godine.

“Naš glavni zadatak je da izgradimo do pet plovila klase Arktik, što će kompaniji omogućiti da posluje na Severnom morskom putu tokom cele godine“, dodao je Panov.

Rosatom je prošle godine pokrenuo zajedničko preduzeće sa Dubai DP World za razvoj kontejnerskog prevoza preko Arktika, rute koja je postala održiva zbog topljenja arktičkog leda zbog klimatskih promena.

Panov je rekao da je Rosatom prevezao preko 2 miliona tona tranzitnog tereta 2023. godine, što je „rekordna“ količina.

„Ove godine sada radimo sa špediterima, možemo da pričamo o novom rekordu – planiramo da prevezemo do 3 miliona tona“, istakao je Panov.

Izvršni direktor i predsedavajući DP World sultan Ahmed bin Sulaiem rekao je da NSR menja brodarstvo, a da problemi lanca snabdevanja i geopolitičkom nestabilnošću koji pokazuju da su potrebne alternative tradicionalnim putevima transporta.

B92

CATEGORIES
Share This