Rusija se sprema na drastičan potez

Rusija se sprema na drastičan potez

Rusija bi u 2024. mogla da smanji proizvodnju nafte na 515 miliona tona, izjavio je danas potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu (SPIEF).

„Bićemo negde u rasponu od 505 miliona do 515 miliona tona. Bliže, čini mi se, 515 miliona tona. To će se preciznije znati krajem godine, pošto imamo razna prilagođavanja tokom cele godine“, istakao je Novak.

Kako se navodi, Ministarstvo energetike Rusije je još u februaru planiralo da će proizvodnja nafte u 2024. iznositi 523 miliona tona.

Ako se najave obistine, proizvodnja nafte u Rusiji bi mogla da padne na minimum iz 2020. godine kada je proizvedeno samo 512,8 miliona tona nafte, prenosi Komersant.

Organizacija zemalja izvoznica nafte i njeni saveznici (OPEK plus) odlučili su početkom juna da produže dobrovoljno smanjenje proizvodnje nafte od 1,65 miliona barela dnevno do kraja 2025. godine.

Pored toga, OPEK plus je produžio i dodatna smanjenja od 2,2 miliona barela dnevno do kraja septembra ove godine i naveo da će ova mera biti „postepeno ukinuta na mesečnom nivou“ do kraja septembra 2025. godine, prenosi Si-En-En (CNN).

Agencije

CATEGORIES
Share This