Rusi objavili: Uništen je i hrvatski je VIDEO

Rusi objavili: Uništen je i hrvatski je VIDEO

U ponedeljak je objavljen snimak na ruskim kanalima na Telegramu koji prikazuje uništavanje hrvatskog 128 mm višecevnog bacača raketa APU RAK-12, koji je bio montiran na američki hamvi.

Kako navodi Večernji list, potvrda da je hrvatski RAK-SA-12 MRL stigao u Ukrajinu bio je snimak iz aprila 2023. prilikom smotre opreme ukrajinskih graničara, povodom Dana graničara.

Snimak koji je objavljen u ponedeljak nastao je na području novog harkovskog ratišta, a pokazuje kako ruski posmatrački dron snima dva RAK-a montirana na hamvi vozilima, nakon čega jedan biva pogođen bespilotnom letelicom lanset i uništen, nakon što je očito detonirana municija za RAK-12.

Prema snimku, eksplozija očigledno nije zahvatila drugi, koji je bio parkiran u blizini.

To je, kako navodi hrvatski list, drugi snimak uništenja RAK-12 u Ukrajini. Prvi je objavljen u februaru, a prikazivao je pogodak takođe projektila iz letelice lascet, u hamvi sa instaliranim RAK-12, u dvorištu jedne kuće na području Dnjepropetrovske regije.

MRL je u službi vojski Hrvatske, Azerbejdžana, a primećen je i u Siriji. Napredniji RAK-SA-12 MRL dizajniran je za gađanje velikih područja na udaljenostima od 800 do 8.500 metara. Koristi se protiv žive sile i neprijateljske tehnike na otvorenim prostorima ili u skloništima.

Zbog svoje male težine, relativno velikog dometa i udarne sposobnosti, RAK-SA-12 je pogodan za delovanje na različitim vrstama terena i u svim meteorološkim uslovima.

Lanser može da koristi sledeće tipove raketa 128 mm: M91, M91A1 i M91A2, a projektili se mogu koristiti u temperaturnom rasponu od -30 do + 50 °C.

Posadu MRL-a čini pet vojnika kojima zapoveda zapovednik grupe. Vreme potrebno za pretvaranje lansera iz transportne u konfiguraciju za paljbu iznosi 90 sekundi.

U Ukrajini su tehničari RAK-12 instalirali, radi bolje pokretljivosti, na američka hamvi vozila, a pre nekog vremena je Ministarstvo odbrane Ukrajine obavilo i snimke korišćenja takve kombinacije na frontu.

 

Izvor: Večernji list

CATEGORIES
Share This