Dr Lazar Šupić rukopoložen u manastiru Ostrog

Dr Lazar Šupić rukopoložen u manastiru Ostrog

Na praznik Svetog Vasilija Ostroškog u nedjelju 12. maja 2024. godine u manastiru Ostrog, u čin đakona je rukopoložen dr Lazar Supić. Čin rukopoloženja je obavio episkop Diseldorfski i sve Njemačke Grigorije.

Đakon Lazar Supić rođen je u Gacku 1980. godine, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Elektrotehniku ​​je diplomirao i magistrirao na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Istovremeno sa elektrotehnikom studirao je i diplomirao teologiju na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Doktorske studije nuklearnog inženjerstva, upisao je 2009. godinu na Univerzitetu u Berkliju, a pod mentorstvom profesora Kaje Fetera i profesora Jasmine Vujić, odbranio je doktorat iz oblasti detekcije zračenja na bazi Komptonovog efekta.

Nakon doktorskih studija na Berkliju, radio je postdoktorska istraživanja u Mičigenu (Ann Arbor) i Berkliju iz oblasti detekcije zračenja i vještačke inteligencije. Trenutno se bavi istraživanjem iz oblasti neuromorfnog računarstva i računarstva inspirisanog mozgom, kao i primjenom vještačke inteligencije u oblasti detekcije zračenja. Objavio je radove u prestižnim časopisima iz navedenih oblasti, među kojima su najprestižniji izdavači za multidisciplinarne oblasti kao Sell Press (sekcija Patterns) i Nature (sekcija Machine Intelligence).

Eparhija ZHP

 

CATEGORIES
Share This