PUTIN PRIJETI ZAPADU „Uzvratićemo ako vidimo da ste se umiješali u rat u Ukrajini, koristićemo sve dostupne metode”

PUTIN PRIJETI ZAPADU „Uzvratićemo ako vidimo da ste se umiješali u rat u Ukrajini, koristićemo sve dostupne metode”

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je danas Zapad da bi Rusija mogla da koristi sve dostupne metode kako bi se odbranila, ukoliko joj se ugrozi suverenitet ili teritorijalni integritet.

Putin je rekao da je Zapad više puta optuživao Rusiju za nuklearno ratno podstrekivanje, ali je rekao da je to pogrešno podsjetivši da su Sjedinjene Američke Države koristile nuklearno oružje protiv Japana u Drugom svjetskom ratu, prenosi RIA.

Obraćajući se urednicima međunarodnih novinskih agencija u Sankt Peterburgu, Putin je rekao da ruska nuklearna doktrina dozvoljava upotrebu takvog oružja kao odgovor na brojne pretnje.

– Iz nekih razloga, Zapad vjeruje da Rusija to nikada neće upotrebiti. Imamo našu nuklearnu doktrinu i pogledajte šta ona kaže. Ako nečije akcije ugroze naš suverenitet i teritorijalni integritet, smatramo mogućim da koristimo sva sredstva koja su nam na raspolaganju. Ovo ne bi trebalo uzimati olako i površno – rekao je Putin.

“Slanje oružja u zonu sukoba je opasna stvar”

Putin je upozorio zapadne zemlje da preduzimaju „veoma ozbiljan i opasan korak” snabdjevajući Ukrajinu oružjem, što bi moglo dovesti do toga da Moskva naoruža njihove neprijatelje.

U ratu protiv Rusije, Ukrajina se u velikoj meri oslanja na oružje koje isporučuju zapadni saveznici. Prošle nedjelje je američki predsjednik Džo Bajden dao dozvolu Kijevu prvi put da upotrebi američko oružje za napade unutar ruske teritorije, nakon što je nekoliko evropskih zemalja učinilo isto.

– Snabdjevanje zone sukoba oružjem je uvek loša stvar. Pogotovo ako je u kombinaciji sa činjenicom da oni koji ih snabdjevaju ne samo da snabdevaju oružjem, već i njime upravljaju – rekao je Putin.

Putin je takođe upozorio da bi Rusija mogla da uzvrati ako vjeruje da su se zapadne zemlje direktno miješale u rat.

– Na kraju, ako vidimo da su se ove zemlje uključile u rat protiv nas, zadržavamo pravo da postupimo na isti način. To dovodi do ozbiljnih problema. Ako neko misli da je moguće snabdeti ratnu zonu takvim oružjem da bi napao našu teritoriju i stvarao probleme za nas, zašto mi nemamo pravo da uradimo isto – rekao je on.

Agencije

CATEGORIES
Share This