Putin dočekao Kima na ruskom kosmodromu Vostočni (VIDEO)

Putin dočekao Kima na ruskom kosmodromu Vostočni (VIDEO)

Lider Sjeverne Koreje Kim Džong-Un stigao je jutros vozom na željezničku stanicu kosmodroma Vostočni, u ruskoj Amurskoj oblasti, gdje ga je dočekao ruski predsjednik Vladimir Putin s kojim je, na početku susreta, pregledao lansirni kompleks kosmičkog raketnog sistema Sojuz-2.

Do Kimovog vagona dovezen je mostić sa crvenim tepihom, a sa obje strane stajala je počasna garda Istočnog vojnog okruga sa zastavama dvije zemlje, prenijele su RIA Novosti.

Kim je prošao pored počasne garde i ušao u ličnu limuzinu, nakon čega se sjevernokorejska delegacija uputila na sastanak sa ruskim kolegama.

Kim boravi u posjeti Rusiji na poziv Putina, s kojim danas ima bilateralni sastanak.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije je rekao da će Kim i Putin razgovarati o bilateralnoj saradnji, uključujući trgovinsko-ekonomske veze i kulturnu razmjenu, kao i o situaciji u regionu i svijetu.

Sjevernokorejski lider Kim Džong-Un vjeruje da njegova sadašnja posjeta Rusiji, prva u četiri godine, pokazuje važnost strateških odnosa između Rusije i Sjeverne Koreje, javila je sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

Kim je u utorak stigao u stanicu Hasan u ruskom Dalekoistočnom Primorju gdje su ga dočekali ruski zvaničnici, uključujući i ruskog ministra prirodnih resursa Aleksandra Kozlova.

Kim je istakao da je njegova posjeta jasno pokazala ozbiljan stav vladajuće stranke i vlade Sjeverne Koreje.

Prema KCNA, cilj posjete sjevernokorejskog lidera Rusiji je da se unaprijede prijateljski odnosi dvije zemlje.

“Rusija će pomoći Sjevernoj Koreji”

Putin je izjavio da će Moskva pomoći Sjevernoj Koreji u izgradnji svemirskih satelita, i da su zbog toga sjevernokorejski lider i on danas na kosmodromu Vostočni.

– Zato smo došli ovdje. Lider Demokratske Narodne Republike Koreje pokazuje veliko interesovanje za raketnu tehnologiju, oni pokušavaju da razviju svemirski program – rekao je Putin novinarima, napominjući da će delegaciji DNRK biti pokazani novi objekti, prenosi agencija RIA Novosti.

Putin je najavio i da će na sastanku razgovarati o vojno-tehničkoj saradnji, piše Blic.

– Razgovaraćemo bez žurbe o svim temama. Ima vremena – rekao je novinarima Putin.

On je takođe napomenuo da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu nedavno posjetio Sjevernu Koreju i da je tamo bio dobro primljen.

Sjeverna Koreja lansirala dvije balističke rakete

Sjeverna Koreja lansirala je jutros dvije balističke rakete kratkog dometa ka Istočnom kineskom moru, saopštila je južnokorejska vojska.

Južnokorejska vojska je navela da prati situaciju, da je u punoj pripravnosti i da blisko sarađuje sa SAD.

Glavni sekretar japanske vlade Hirokazu Macuno rekao je da su obje rakete pale u more izvan japanske ekonomske zone.

Macuno je naveo da je Japan uložio protest Sjevernoj Koreji diplomatskim putem u Pekingu, prenio je Rojters.

Jonhap je prenio da je to očigledna demonstracija sile u trenutku dok se sjevernokorejski lider Kim Džong-Un sastaje sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Rusiji.

Analitičari kažu da je to izgleda prvi put da je Sjeverna Koreja lansirala rakete dok je njen lider van zemlje.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This