Proširenje na agendi lidera EU u Briselu

Proširenje na agendi lidera EU u Briselu

– Lideri EU okupiće se danas i u petak na samitu Evropskog saveta, na kojem će razgovarati o politici proširenja EU, uključujući proces stabilizacije i pridruživanja i naredne korake u tom pogledu.

Na agendi bi trebalo da se nađu zaključci o proširenju, koji su u utorak usvojeni na sastanku Saveta za opšte poslove EU, a u kojima se, u delu koji se odnosi na Srbiju, traži od Evropske komisije i visokog predstavnika EU da hitno predlože Savetu, pre kraja janara 2024. godine, izmene i dopune merila za Poglavlje 35 pristupnih pregovora Srbije kako bi se, kako se navodi, „odrazile obaveze Srbije“ koje proizilaze iz

Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa i njegovog implementacionog aneksa.

U zaključcima se navodi da će napredak Srbije u oblasti vladavine prava i normalizacija odnosa sa Prištinom nastaviti da određuju ukupni tempo pregovora o pristupanju Srbije EU.

Beograd i Priština pozivaju se da u potpunosti poštuju i sprovode sve obaveze, bez daljeg odlaganja i preduslova, što uključuje osnivanje Zajednice sprskih opština.

LIderi EU trebalo bi da razgovaraju i o najnovijim dešavanjima u ratu u Ukrajini i podršci EU Kijevu.

Očekuje se da će pitanje otvaranja pregovora sa Ukrajinom biti u fokusu samita, s obzirom na to da je mađarski premijer Viktor Orban ranije zatražio da to pitanje, kao i finansijska pomoć Kijevu od 50 milijardi evra, budu skinuti sa dnevnog reda samita.

Na agendi bi trebalo da se nađe i pitanje otvaranja pregovora sa Moldavijom i BiH, kao i davanje statusa kandidata Gruziji.

Na dnevnom redu biće i situacija na Bliskom istoku, pitanja odbrane i bezbednosti, kao i određena pitanja vezana za spoljnu politiku.

(Tanjug) Foto: Tanjug

CATEGORIES
Share This