„Presuda je neshvatljiva“ Njemački sud odbacio zahtjev za BLOKIRANJE IZVOZA ORUŽJA u Izrael

„Presuda je neshvatljiva“ Njemački sud odbacio zahtjev za BLOKIRANJE IZVOZA ORUŽJA u Izrael

Sud u Berlinu odbacio je hitan zahtjev jednog broja palestinskih stanovnika Gaze da spriječi njemačku vladu da odobrava dozvole za izvoz njemačkog oružja u Izrael na osnovu toga što bi ono moglo biti korišćeno u suprotnosti sa humanitarnim pravom.

Palestince je podržalo nekoliko organizacija uključujući Evropski centar za pravnu podršku (ELSC), Zakon Palestine i Palestinski institut za javnu diplomatiju, prenosi Rojters.

Oni tvrde da postoje razlozi da se vjeruje da se takva kršenja dešavaju u ratu Izraela protiv Hamasa.

Berlinski Upravni sud je, međutim, saopštio da tužioci nisu pokazali da su odluke o izvozu oružja u Izrael zapravo na čekanju, jer se Njemačka ove godine uzdržala od izdavanja dozvola, ili da će Njemačka vjerovatno dozvoliti izvoz kršeći svoje obaveze prema međunarodnom humanitarnom pravu.

Sud je takođe naveo da je njemačka vlada imala ovlašćenje da odbije dozvole za izvoz oružja, priloži dodatne uslove ili osigura obavezu zemlje primaoca da ograniči upotrebu oružja.

Grupe advokata su saopštile da je presuda neshvatljiva, dodajući da je vlada držala u tajnosti zahtjeve za izvoz oružja, što onemogućava da se za njih unaprijed sazna.

Ahmed Abed, advokat pri berlinskom pravnom kolektivu, rekao je da vladino prikrivanje informacija o oružju i ratnim zločinima “dovodi živote naših klijenata u opasnost”.

Njemačka je prošle godine odobrila izvoz oružja u Izrael u vrijednosti od 326 miliona evra, 10 puta više nego 2022.

CATEGORIES
Share This