„Pobjeda Izraela na dohvat ruke“ Netanjahu tvrdi da će rat s Hamasom biti gotov za nekoliko mjeseci

„Pobjeda Izraela na dohvat ruke“ Netanjahu tvrdi da će rat s Hamasom biti gotov za nekoliko mjeseci

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu ocijenio je da je Izrael na putu ka “ubjedljivoj pobjedi“ nad palestinskom militantnom grupom Hamas i naveo da će rat biti gotov za „nekoliko mjeseci“. “

Na putu smo ka potpunoj pobjedi. Ona je tu, na dohvat ruke – rekao je Netanjahu na konferenciji za medije i dodao da predviđa da će rat biti gotov za ”nekoliko mjeseci”, a ne nekoliko godina, prenosi Tajms of Izrael.

Ponovio je da su ciljevi Izraela u ratu ”uništenje Hamasa, vraćanje talaca i stvaranje situacije da Pojas Gaze više ne bude prijetnja po Izrael”.

On je dosadašnje djelovanje izraelske vojske nazvao ”dostignuća bez presedana”, posebno pohvalivši ono što je Izrael postigao portiv Hamasa.

Najavio je da će, nakon grada Kan Junisa, fokus vojske izraela biti na pograničnom gradu Rafa.

– Nastavljamo do kraja. Nema drugog rješenja osim potpune pobjede – rekao je Netanijahu i dodao da je ”dan poslije rata” zapravo ”dan poslije Hamasa”.

On je istakao da je potrebno naći i rješenje za probleme na granici Izraela i Libana, odakle su desetine hiljada Izraelaca pobjegle zbog granatiranja libanske militantne grupe Hezbolah.

Naveo je i da Izrael ne može tolerisati da ima blizu 100.000 evakuisanih u svojoj zemlji i da njegovi neprijatelji znaju da će se morati pronaći rješenje, bilo diplomatsko ili vojno.

Agencije

CATEGORIES
Share This