Šumari se izborili sa brojnim nedaćama: Obim sječe izvršen sa 95 odsto, dovoljno drva za ogrev

Šumari se izborili sa brojnim nedaćama: Obim sječe izvršen sa 95 odsto, dovoljno drva za ogrev

Šumsko gazdinstvo „Gradiška“, u inat poteškoćama, prvenstveno nepovoljnim vremenskim uslovima, ostvarilo je veoma dobre poslovne rezultate u prošloj godini. Do tog zaključka u ovom javnom preduzeću, koje na području Gradiške, Srpca i Prnjavora zapošljava 300 radnika, došli su nakon svođena prošlogodišnjih računa.

Od prodaje drveta u 2023. godini ostvaren je promet od 14 miliona i 407.000 KM. Od toga, dobit iznosi 950.000 KM, što ovdje smatraju poslovnim uspjehom.

-Prosječna cijena veća je za 14 odsto od planirane, zbog bolje iskorištenosti kvalitetnog drveta. Ovo povećanje, bez obzira na manji obim proizvodnje od pet odsto, uslovilo je potpuno izvršenje finansijskog plana – rekao je Slavko Španjić, direktor Šumskog gazdinstva “Gradiška”. Posebno važnim smatramo, rekao je on, u potpunosti izvršene obaveze prema radnicima i državi.

-Šumsko gazdinstvo redovno isplaćuje plate, doprinose i ostale dažbine. U novim okolnostima, kada je minimalna plata podignuta na 900 KM, nećemo imati poteškoća da to ispoštujemo jer nam to obezbjeđuje uspješno poslovanje – naglasio je Španjić. Tokom 2023. godine šumari su imali brojne nedaće, sa kojima su se ipak uspješno izborili.

Godina je bila teška, zbog nepovoljnih vremenskih uslova, dugog kišnog perioda, ali i manjka radnika u eksploataciji. U prvom dijelu godine kiša je neprekidno padala tri mjeseca, ali smo, poslije toga, pojačanim angažovanjem, ipak, gotovo ispunili plan. Angažovali smo kooperante, što je imalo važnu, čak presudnu ulogu – pojasnili su u gradiškom Šumskom gazdinstvu za Nezavisne novine.

Obim sječe izvršen je sa 95 odsto ili, iskazano količinski, 143.000 od planiranih 149.000 kubika drveta. Na domaćem tržištu, od toga je plasirano 134.000 kubika tehničkog i ogrevnog drveta, dok je mali dio u skladištu.

Pilanama i tvornicama za preradu drveta, sa područja navedene tri lokalne zajednice, isporučeno je 50.000 kubika bukovih i hrastovih trupaca, što čini najveću stavku, posebno u smislu vrijednosti. Ispoštovani su standardi kvaliteta u domenu odgovornog upravljanja i gazdovanja šumama.

Gradiški šumari isporučili su i 84.000 kubika ogrevnog drveta, najviše preduzećima i ustanovama, i to po povlaštenim cijenama. To su škole, javne ustanove, udruženja građana, penzionera, boračke organizacije i druge socijalne kategorije. Cijena deset prostornih metara za povlaštene kupce je 597 KM, što je za 100 KM manje od tržišne cijene. Ohrabrujući su poslovni podaci u januaru, što ukazuje da će i ova godina, ukoliko ne bude većih vremenskih oscilacija, biti na nivou prošlogodišnjeg plana.

Agencije

CATEGORIES
Share This