Panika u Južnoj Koreji: Evakuišu ostrva nakon što je Sjeverna Koreja ispalila više od 200 projektila

Panika u Južnoj Koreji: Evakuišu ostrva nakon što je Sjeverna Koreja ispalila više od 200 projektila

Nakon što je Sjeverna Koreja jutros ispalila oko 200 artiljerijskih granata u vodu u blizini svoje zapadne obale, južnokorejska vojska je saopštila da na taj potez odgovara vježbom artiljerije sa bojevom municijom, a naređena je hitna evakuacija civila na južnokorejskim zapadnim pograničnim ostrvima Jeonpjeong i Baengnjeong.

Južnokorejska vojska okarakterisala je potez Sjeverne Koreje kao čin provokacije i upozorila da će preduzeti odgovarajuće mjere, navodeći da nije bilo povrijeđenih i da nije pričinjena šteta, prenosi agencija Jonhap.

Portparol južnokorejske vojske Li Sung-jun upozorio je na konferenciji za novinare da je Sjeverna Koreja odgovorna za eskalaciju krize i pozvao na hitno smirivanje situacije.

U tijesnoj koordinaciji sa SAD, južnokorejska vojska prati sjevernokorejske aktivnosti i sprovešće odgovarajuće mere protiv provokacija Sjeverne Koreje, rekao je predstavnik vojske Južne Koreje.

Tampon zona

Generalštab južnokorejske vojske saopštio je da je detektovao artiljerijsku paljbu sjeverno od granične linije demilitarizovane zone, de fakto pomorske granice dvije države, prenosi Jonhap.

Tampon zona je postavljena u okviru međukorejskog vojnog sporazuma potpisanog 19. septembra 2018. godine, kako bi se smanjile granične tenzije.

Sjevernokorejska vojska je 2010. godine pucala desetine puta na ostrvo Jeonpjeong, kada su poginule četiri osobe, uključujući dva civila, u jednom od najtežih napada od završetka Korejskog rata 1953. godine.

Sjeverna Koreja je tada saopštila da je bila isprovocirana južnokorejskim vježbama jer su, kako je navela, granate pale u severnokorejske teritorijalne.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This