Zec na slobodi, uskoro optužnica protiv poreskih izvršilaca iz Banjaluke

Zec na slobodi, uskoro optužnica protiv poreskih izvršilaca iz Banjaluke

Trojica poreskih izvršilaca Poreske uprave Republike Srpske uhapšena u oktobru prošle godine, trenutno se brane sa slobode, a posljednji je iz pritvora izašao Uroš Zec, saznaje Srpskainfo.

Poreski službenici Zec, Miloš Janjić i Dejan Lazić uhapšeni su i pritvoreni u oktobru prošle godine na mjesec dana odlukom Okružnog suda u Banjaluci zbog opasnosti od uticaja na svjedoke.

Hapšenje radnika poreske uprave
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Nakon mjesec dana pritvora izašli su osumnjičeni Janjić i Lazić, a krajem decembra i Zec.

Janjić i Lazić su bili čak i vraćeni na posao u Poresku upravu RS, ali je nakon dopisa Republičkog javnog tužilaštva, uslijedio disciplinski postupak.

Izvor Srpskainfo otkrio je da je u pripremi optužnica protiv trojice za sada osumnjičenih poreskih izvršilaca.

Zec, Janjić i Lazić terete se za krivična djela zloupotrebe službenog položaja, trgovine uticajem i primanja mita.

U slučaju samo jedne zloupotrebe, kako je ranije objavila Srpskainfo, osumnjičeni poreski izvršioci terete se da su jednoj privatnoj firmi “oprostili” dug od 7.000 maraka. Tačnije, dozvolili su da dug ode u zastaru. Istovremeno za ovaj iznos je navodno, oštećen budžet Srpske.

Osumnjičeni su i da su i u nekoliko navrata uzimali po 100 KM, odnosno 100 evra od poreskih dužnika.

Osumnjičeni su neko vrijeme  praćeni i snimani nakon čega je i organizovano njihovo privođenje.Navodeći njihove inicijale iz  MUP RS je ranije saopšteno da ih terete za krivična djela primanje mita, zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja i trgovina uticajem.

Tokom akcije  obavljeni su pretresi na lokacijama koje koriste osumnjičena lica te je pronađena dokumentacija koja može da posluži u krivičnom djelu.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This