Pala prva vlada zbog litijuma, haos u Portugalu

Pala prva vlada zbog litijuma, haos u Portugalu

– Portugalski premijer Antonio Kosta podnio je danas ostavku nakon što je objavljeno da se protiv njega vodi istraga za korupciju u vezi sa rudarskim i energetskim koncesijama i posle današnjeg pretresa njegove službene rezidencije i dva ministarstva.

Kosta je rekao da je predsjednik Portugalije prihvatio njegovu ostavku.

Istragu protiv Koste, koji je premijer od novembra 2015. godine, prvo su objavili mediji, a potom je potvrdilo i državno tužilaštvo, objavio je Euractiv, prenosi Tanjug.

Kosta je istakao u obraćanju novinarima da želi da kaže portugalskom narodu da nije kriv i da vjeruje u pravosudni sistem i njegovu nezavisnost.

Kosta je rekao da je podneo ostavku zbog toga što, kako je naveo, dostojanstvo uloge premijera ne sme biti dovođeno u vezu sa sumnjom o bilo kojem krivičnom dijelu.

U nekoliko zgrada portugalske vlade izvršen je danas pretres u okviru istrage navodnih nezakonitosti prilikom sklapanja poslova u vezi sa litijumom i tzv čistim vodonikom, rekli su zvaničnici, dok su lokalni mediji javili da su privedene dvije osobe bliske premijeru.

List Publiko je objavio da je najmanje pet osoba privedeno, uključujući šefa kabineta premijera Antonija Koste, Vitora Eskarija i poslovnog konsultanta Dioga Lakerda Maćada koji je premijerov prijatelj.

Gradonačelnik grada Sinesa je među privedenima, kao i dva preduzetnika, navodi Publiko, ističući da postoje investicioni planovi za izgradnju hidrogenskih postrojenja u Sinesu.

Premijerova kancelarija je potvrdila da su izvršeni pretresi vladinih prostorija, ali je odbila da dalje komentariše, preneo je Rojters.

Prema pisanju lokalnih medija, istražitelji su danas izvršili pretres u nekoliko vladinih zgrada, uključujući službenu rezidenciju premijera, Ministarstvo životne sredine i Ministarstvo za infrastrukturu.

Portugalska policija rekla je za Rojters da su njeni službenici pomagali istražiteljima prilikom pretresa.

Državni tužioci saopštili su u januaru da se vodi istraga o poslovnim projektima litijuma i vodonika, ali tada nisu naveli imena osumnjičenih.

Sa 60.000 tona otkrivenih rezervi, Portugalija je već najveći evropski proizvođač litijuma.

(Nezavisne) Foto: Tanjug/AP

CATEGORIES
Share This