Top 10 neistina i lažnih obećanja Milorada Dodika

Top 10 neistina i lažnih obećanja Milorada Dodika

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik obećao je prošle sedmice da će minimalna plata u Srpskoj, koja trenutno iznosi 700 KM, sljedeće godine porasti na 1.050 KM.

Dodik je, naime, obećao da će to predložiti Vladi, sindikatu i poslodavcima.

– Јa ću ostati pri svom prijedlogu da minimalna plata u Republici Srpskoj u 2024. godini bude 1.050 maraka i vjerujem da će dobiti podršku Vlade i da ćemo pred Novu godinu utvrditi nivo minimalne plate od 1.050 KM – rekao je Dodik.

Ova izjava predsjednika Republike Srpske i lidera SNSD naišla je na različite komentare u javnosti, a mnogi su se zapitali da li je ovo još jedno u nizu Dodikovih obećanja koja neće biti ispunjena.

Slijedeći te komentare, Srpskainfo je provjerila Dodikova obećanja, kojih je bilo mnogo proteklih godina, te izdvojila 10 najzanimljivijih, koja su ostala u domenu neispunjenih.

Sudeći po neispunjenim obećanjima, Dodik se može upisati u listu najvećih šaljivdžija među političarima.

1. Prosječna plata 1.000 evra

Kada smo već kod plata ne možemo a da se ne sjetimo Dodikovog obećanja iz druge polovine 2018. godine o prosječnoj plati od čak 1.000 evra.

Dodik, koji je tada bio kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH, u više navrata je rekao da će se, “na osnovu iskustva drugih zemalja, zalagati da se u Republici Srpskoj iskreira takvo okruženje” koje će dovesti do toga da do 30. juna 2019. godine prosječna plata poraste na 500 evra, a u narednih godinu dana čak na 1.000 evra.

– Ono što želimo iduće godine jeste povećanje prosječne plate. Odmah poslije izbora ćemo sjesti, izračunati i vidjeti šta nam je potrebno da osiguramo da prosječna plata bude 1.000 KM – rekao je Dodik u oktobru 2018. godina u intervjuu za ATV.

Isto je ponovio i par dana kasnije gostujući na RTS, te još dodao da će se raditi na tome da 2020. godine prosječna plata poraste na čak 1.000 evra.

– Mislim da je to izvodljivo. Vjerujem da ćemo polovinom šestog mjeseca već stići da 500 evra prosječne plate. Treba da nam bude cilj da što prije dostignemo prosječnu platu i od 1.000 evra. Ako hoćemo da sačuvamo stanovništvo, moramo brzo djelovati i to mora da bude vidljivo – rekao je Dodik za RTS.

Prosječna plata u Republici Srpskoj trenutno je 1.277 КМ.

2. Hapšenje Šmita

Još jedno od neispunjenih Dodikovih obećanja je ono iz septembra ove godine kada je najavio zabranu ulaska u Republiku Srpsku Kristijanu Šmitu, kojeg institucije Srpske ne priznaju za visokog predstavnika u BiH.

Dodik je tada rekao da će Šmit biti uhapšen čim kroči u Srpsku.

– Priprema se uredba o hapšenje i deportaciji Šmita iz Republike Srpske – rekao je Dodik.

Šmit je u međuvremenu, ipak, došao u Republiku Srpsku; niko ga nije uhapsio niti deportovao.

3. Imenovanja ambasadora

Nakon što je u januaru ove godine javnost upoznata s prijedlozima člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića za ambasadorske pozicije, Dodik je poručio da neće podržati Zlatka Lagumdžiju i Damira Arnauta za ambasadore, jer rade protiv Republike Srpske.

– SNSD neće podržati imenovanja Zlatka Lagumdžije i Damira Arnauta za ambasadore jer se radi o ljudima koji dokazano rade protiv Republike Srpske – napisao je Dodik 24. januara 2023. godine na društvenoj mreži X.

Nepuna dva mjeseca poslije Dodik je promijenio stav.

On je, naime, 17. marta 2023. godine na mreži X naveo da će SNSD dati saglasnost za imenovanje svih ambasadora, iako u pojedine „nema povjerenja“.

– Imajući u vidu da je imenovanje naših ambasadora uslovljeno imenovanjem ostalih, odlučili smo da damo saglasnost na imenovanja svih. I dalje ne postoji povjerenje u Zlatka Lagumdžiju, Damira Arnauta, Svena Alkalaja i Erola Avdovića, ali se nadam da će svojim radom doprinijeti bržem raspadu BiH, te im zato nećemo stajati na putu – naveo je Dodik.

4. Spisak „neradnika“

Dodik je još krajem 2022. godine najavio da će biti objavljen spisak svih koji se vode kao zaposleni u ministarstvima, javnim institucijama i preduzećima, ali ne dolaze na posao.

Dodik je, naime, 24. decembra najavio da će u narednih sedam dana dobiti otkaze svi oni koji su zaposleni u javnom sektoru u Srpske, a ne dolaze na posao.

– Počećemo da čistimo sve one koji se vode da su zaposleni, a nisu zaposleni. Ima takvih – rekao je Dodik.

Zadati rok je prošao, spiskovi „neradnika“ nisu objavljeni.

5. Duple funkcije

Dodik je prošle godine u više navrata obećao da će stati u kraj duplim funkcionerima u stranci.

On je poručio da će ta stranka „operacionalizovati stav da izabrani ili imenovani funkcioneri mogu obavljati samo jednu funkciju“.

– SNSD će, u skladu s ranijim opredjeljenjem, kroz organe stranke operacionalizovati stav da izabrani ili imenovani funkcioneri mogu obavljati samo jednu funkciju – naveo je Dodik u novembru 2022. godine na mreži X.

Od 29 aktuelnih poslanika SNSD, većina njih trenutno, pored stolice u parlamentu, sjedi i u ministarskim foteljama ili su dekani, direktori, načelnici, vlasnici preduzeća ili rukovodioci u pojedinim preduzećima ili ustanovama. Isto je i sa odbornicima.

6. Jedna plata, jedan čovjek

Nakon što je odustao od ukidanja duplih funkcija svojim stranačkim kolegama, Dodik je obećao da će se morati odreći jedne plate.

– Ukidanje duplih funkcija članovima SNSD neće se odnositi na sve, nego na one koji, između ostalog, nisu bili aktivni u predizbornoj kampanji. Znate šta, ne možemo se mi ni odreći tek tako svih ljudi, nije to tako linearno, odjednom da čistite. Ima onih koji zloupotrebljavaju stranku, skrivenih, za kojima mi još tragamo, onih koji su se veoma malo pojavljivali u izbornoj kampanji, a sjede na važnim mjestima. Te ćemo ljude lako prepoznati. Ali, oni koji rade i jedno i drugo, predano i uporno, apsolutno treba poštovati – rekao je Dodik u novembru prošle godine.

Dodao je da je „ideja da oni koji obavljaju duple funkcije ne primaju i dvije plate već da jednu daju u humanitarne svrhe“. To obećanje do danas nije ispunjeno.

7. Identifikaciona karta Srpske

Dodik je u septembru 2022. godine najavio da će u Republici Srpskoj do Nove godine biti usvojen zakon koji će omogućiti izdavanje “identifikacione karte Srpske” čime bi, između ostalog, bio poboljšan status dijaspore u RS.

– Mnogi od vas imaju prijatelje koji možda i rade negdje u Evropi. Ja samo želim da kažem da oni koji su uzeli državljanstvo, a morali da se odreknu našeg državljanstva, Republika Srpska će do Nove godine izraditi zakon i za sve njih koji rade u inostranstvu, imaju njihovo državljanstvo, da dođu ovdje gdje imaju status stranca, mi ćemo izdati identifikacionu kartu RS i ona će biti dovoljna da imaju ista prava kao i mi, kao domaća lica – rekao je Dodik 29. septembra 2022. godine na skupu u Prnjavoru.

Do danas, sličan zakon nije se našao na dnevnom redu Narodne skupštine Republike Srpske.

8. Ukidanje OS BiH, SIPA, OBA

Dodik je početkom oktobra 2021. godine obećao da će do kraja tog mjeseca ili najkasnije u prvoj sedmici novembra Republika Srpska ući u proces donošenja odluka u Narodnoj skupštini Srpske, o povlačenju saglasnosti na formiranje Oružanih snaga BiH, VSTS, SIPA, OBA i Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

– Mi ćemo do kraja ovog, najkasnije u prvoj sedmici sljedećeg mjeseca, ući sa obimnim dnevnim redom koji će ići za tim da se povuče saglasnost sa vojske, indirektnih poreza koji po Ustavu BiH pripadaju Republici Srpskoj, čak i granice, odnosno upravljanje granicama na prostoru Republike Srpske pripada Srpskoj, a ne BiH – rekao je Dodik.

Ni ovo obećanje do danas nije ispunjeno.

9. Aerodrom u Trebinju

Među neispunjenim obećanjima našao se i aerodrom Trebinje, čiju je izgradnju Dodik najavljivao čak i 2013. godine.

10. Skijalište na Manjači

Sjećate li se najavljene gradnje pompeznog ski-centra na Manjači?

– Počinjemo izgradnju ski-centra na Manjači. Olimpijski centar „Jahorina“ i Vlada Republike Srpske obezbijediće 53 miliona KM za izgradnju ovog ski-centra na koji se veoma dugo čeka. Vlada će u ponedjeljak donijeti odluku o tome, a u srijedu će projekat biti prezentovan na Manjači – naveo je Dodik u avgustu prošle godine na mreži X.

Do sada nije iskopana ni jedna jedina kašika zemlje.

SAMOSTALNOST REPUBLIKE SRPSKE

Jedno od načešćih Dodikovih obećanja koja do sada nisu ispunjena jeste ono o samostalnosti Republike Srpske. Priča o referendumu otpočela je još u predizbornoj kampanji tokom 2006. godine, a „zakotrljao“ ju je upravo Dodik. Od tada do danas obećanja o samostalnosti Srpske ponavljaju se svake godine.

Dodik je, tako, na primjer, nakon Petog kongresa SNSD, koji je 2017. godine održan u Istočnom Sarajevu, najavio da će Republika Srpska u 2018. raspisati referendum o samostalnosti ukoliko joj se ne vrate nadležnosti koje su propisane Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH.

Niti su nadležnosti vraćene, niti se Republika Srpska otcijepila od BiH.

(Srpskainfo) Foto: Siniša Pašalić/RINGIER

CATEGORIES
Share This