Orban: Donesite nam mir, gospodine predsjedniče!

Orban: Donesite nam mir, gospodine predsjedniče!

„On je takva osoba! Vratite se i donesite nam mir gospodine predsedniče!“, naveo je Orban, dodajući da je bilo zadovoljstvo posetiti Trampa.

Premijer Mađarske Viktor Orban i bivši američki predsednik i najverovatnije kandidat republikanaca na ovogodišnjim predsedničkim izborima Donald Tramp sastali su na Floridi, na Trampovom imanju Mar-a-Lago, što je bio treći susret dvojice političara.

 Mađarska delegacija predvođena Viktorom Orbanom stigla je u Trampovu rezidenciju u petak pet sati popodne po lokalnom vremenu, a potom su održani jednočasovni razgovori sa Donaldom Trampom i njegovim saradnicima, prenosi mađarska agencija MTI.

 Orban je posle sastanka na mreži X napisao da su „potrebni lideri u svetu koji se poštuju i koji mogu da stvore mir“.

 „On je takva osoba! Vratite se i donesite nam mir gospodine predsedniče!“, naveo je Orban, dodajući da je bilo zadovoljstvo posetiti Trampa.

 Iz štaba Trampove kampanje kasno u petak je saopšteno da su Tramp i Orban razgovarali o „širokom spektru pitanja koja utiču na Mađarsku i Sjedinjene Države, uključujući značaj jakih i sigurnih granica za zaštitu suvereniteta svake nacije“, navodi AP.

 Nakon razgovora usledila je zajednička večera i koncert, prenosi mađarski Index.

 Orban je prošlog meseca izjavio da se nada da će se Tramp vratiti u Belu kuću i da će doprineti postizanju primirja u Ukrajini.

 Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je, uoči jučerašnjeg sastanka Orbana i Trampa, da će, ako kandidat Republikanske stranke pobedi na američkim predsedničkim izborima, SAD ponovo predvoditi snažan predsednik.

 Orban je prošlog meseca podržao Trampovo nastojanje da se vrati u Belu kuću nakon predsedničkih izbora ove godine, a 23. februara je izjavio da se nada da će se Tramp vratiti u Belu kuću i da će doprineti da se postigne primirje u Ukrajini, preneo je ranije Rojters.

 Agencija podseća da je Orban odbio da pošalje oružje Ukrajini i da je kritikovao Zapad zbog uvođenja sankcija Rusiji.

 Orban je više puta pozivao na prekid vatre i okončanje rata u Ukrajini.

(Tanjug) Foto: Viktor Orban/Facebook

CATEGORIES
Share This