„Zeleno rudarenje je utopija! Narod će svojim tijelima braniti našu Majevicu!“

„Zeleno rudarenje je utopija! Narod će svojim tijelima braniti našu Majevicu!“

“Ostajem pri tvrdnjama da je narod Semberije i Majavice spreman da tijelima brani Majevicu i da spriječi  potencijalno otvaranje rudnika i potencijalnu eksploataciju”, kategoričan je Petrović.

Predsjednik Vlade Republike Srpske tvrdi da je moguće zeleno rudarenje na Majevici. Gradonačelnik Bijeljine i načelnik opštine Lopare poručuju da je to utopija, te da će narod braniti svoju životnu sredinu.

Predsjednik Vlade Republike Srpske nudi građanima zeleno rudarenje. U slučaju otvaranja rudnika litijuma na Majevici ključnu riječ daće struke, a ne političari, rekao je on.

“Ja sam dobio informacije od ljudi kojima je to struka, a koji kažu da mogu da obezbijede da ne kažem zeleno rudarenje, a to u prevodu znači da apsolutno da nije štetno ni po okolinu ni po zdravlje ljudi”, rekao je Radovan Višković prije dva dana.

-Iza svake tvrdnje imenom i prezimenom moraju da stoje ozbiljni stručnjaci jer su u pitanju naš život i naši zemlja, vazduh i voda. Zeleno rudaranje je velika utopija za sve zemlje Zapadnog Balkana, poručili su Viškoviću gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović i načelnik opštine Lopare Rado Savić.

“Sintagma “zeleno rudarenje” je još jedna u nizu priča za malu djecu Radovana Viškovića. On bi kao predsjednik Vlade trebalo da snosi veliku odgovornost i ne bude smiješan sa takvim izjavama ili da u javnost izađe i kaže koji su to stručnjaci rekli da je to zeleno rudarenje”, kaže Petrović.

“Kod nas je rudarstvo crno da crnje ne može biti. Neko je primijera pogrešno informisa, a on na ovaj način pokušava da anestezira javnost”, jasan je Savić.

“Njemačka ili Austrija su sigurno mnogo prije nas znale da imaju litijuma, koliko i gdje, i još nisu otpočeli njegovu eksploataciju nego to uvoze iz zemalja trećeg svijeta. Litijum se uvozi odnosno eksploatiše u Čileu, Argentini, Kini, Zimbabveu, Australiji pa mislim da ne treba mi da dozvolimo da budemo u tom nizu, pogotovo što je to definitivno prljava tehnologija”, kaže dalje Savić.

Potvrđuju to i ekolozi jer ni oni sami, kažu, ne znaju zašto se rudarenje naziva “zeleno”.

“Najveći problem s tom vrstom rudarenja je što se korisite velike količine sumporne kiseline sa 98 odsto čistoće. Pored toga se koriste i druge vrste kiselina”, objašnjava Snežana Jagodić Vujić iz Udruženja “Eko-put” iz Bijeljine.

To je proces za koji, kaže dalje Jagodić Vujić, slobodno možemo reći da je prljava tehnologija koja može da dovede do nepovratnog zagađenja vode, zemlje i vazduha.

“Da li cisterne sumprone kiseline treba da se voze po Semberiji i da se ne daj Bože, jer znamo kakav je saobraćaj, dođe do prevrtanja vozila?! Zamislite da se na plodne semberske njive prospe sumporna kiselina!”

Nećemo dozvoliti da nam unište životnu sredinu, saglasni su Petrović i Savić.

“Ostajem pri tvrdnjama da je narod Semberije i Majavice spreman da tijelima brani Majevicu i da spriječi  potencijalno otvaranje rudnika i potencijalnu eksploataciju”, kategoričan je Petrović.

“Mi kao stanovnici Majevice želimo zdrave projekte za naš razvoj. Potrebni su nam projekti koji su zdravi i sigurni, a ne projekti koji mogu da dovedu do raseljavanja stanovništva”, poručio je načelnik opštine Lopare.
Petrović je poručio da će u Bijeljini organizovati potpisivanje peticije i naučni skup u aprilu na kojem će stručnjaci upoznati građane sa posledicama kopanja litijuma.

“Borićemo se da Majevica i nakon 2025. godine ostane park prirode kako bismo je zaštitili”, poručio je gradonačelnik Bijeljine.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This