Oglasio se Erdogan: Turci ga kaznili na izborima

Oglasio se Erdogan: Turci ga kaznili na izborima

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je rano u ponedjeljak da njegova vladajuća stranka nije postigla željeni rezultat na nedjeljnim lokalnim izborima, dodajući da će izvršiti samokritiku i pozabaviti se nedostacima.

Turci su kaznili Erdogana i njegovu stranku u nedjelju na lokalnim izborima širom zemlje, srušivši predsjednikove nade da će vratiti opštine u Istanbulu i Ankari koje je opozicija osvojila 2019.

Obraćajući se pristalicama u Ankari, Erdogan je rekao da izbori nisu kraj, već prekretnica za njegov savez, te dodao da je izborni ciklus, koji datira iz prošlog maja i koji je iscrpio tursku privredu, sada završen.

Aktualni opozicioni gradonačelnici Istanbula i Ankare proglasili su u nedjelju pobjedu na lokalnim izborima što znači da je stranka turskog predsjednika izgubila u dva najveća grada u zemlji.

Istanbulski gradonačelnik Ekrem Imamoglu, kandidat glavne turske opozicione stranke CHP, proglasio je pobjedu rekavši da vodi s više od milion glasova nakon što je prebrojano 96 posto glasačkih listića.

Gradonačelnik Ankare Mansur Yavas, takođe iz stranke CHP, proglasio je pobjedu u tom gradu.

“Izbori su završeni, nastavljamo služiti Ankari i njezinih šest milona stanovnika bez diskriminacije”, obećao je.

(N1/Hina Foto: AP

CATEGORIES
Share This