Njemačka vojska razmatra moguću rusku invaziju

Njemačka vojska razmatra moguću rusku invaziju

Njemački list Bild objavio je da se Bundeswehr priprema za hibridni ruski napad na istočno krilo NATO-a koji bi se mogao dogoditi u februaru 2024. godine, što bi bio uvod u širenje sukoba.

Bild je objavio pozivajući se na tajni dokument Bundeswehra i naveli su da bi, prema dokumentu, do eskalacije između NATO-a i Rusije moglo doći već u februaru 2024.

U klasificiranom dokumentu (strogo povjerljivo – samo za službenu upotrebu), njemačko savezno ministarstvo odbrane opisuje potencijalni „put do sukoba“ između Rusije i NATO-a. Akcije Rusije i Zapada opisuju se iz mjeseca u mjesec, a kulminirale bi raspoređivanjem stotina hiljada NATO vojnika i neizbježnim početkom rata u ljeto 2025. godine.

Bild ocrtava scenarij iz dokumenta, ali se suzdržava od otkrivanja svih informacija o veličini i kretanju NATO snaga zbog sigurnosnih razloga.

Scenarij Bundeswehra, Alliance Defense 2025, počinje u februaru 2024. Rusija pokreće još jedan val mobilizacije i poziva dodatnih 200.000 pojedinaca u vojsku. Nakon toga, Kremlj pokreće proljetnu ofanzivu u Ukrajini, potiskujući ukrajinsku vojsku do juna.

Ruski ispočetka tajni, a zatim sve otvoreniji napad na Zapad počinje u julu. Predviđaju se kibernetički napadi i drugi oblici hibridnog ratovanja, prvenstveno u baltičkim državama. Dolazi do sukoba, što Rusija koristi kao izgovor za pokretanje velikih vojnih vježbi na svojoj teritoriji i u Bjelorusiji.

Prema scenariju, ova bi situacija mogla eskalirati u oktobru ako Rusija rasporedi trupe i rakete srednjeg dometa u Kalinjingrad. Od decembra 2024. godine u blizini Suwalki koridora odvija se vještačko izazvan „granični sukob“ i „sukobi s brojnim žrtvama“.

U trenutku kada Sjedinjene Američke Države mogu ostati bez lidera nekoliko sedmica nakon izbora, Rusija uz podršku Bjelorusije ponavlja invaziju na Ukrajinu iz 2014., ali na teritoriju NATO-a. U maju 2025. NATO odlučuje o mjerama zadržavanja, a na Dan D NATO raspoređuje 300.000 vojnog osoblja na istočno krilo, uključujući 30 000 vojnika iz Bundeswehra.

Scenarij završava 30 dana nakon Dana D. Hoće li NATO obuzdati Rusiju ostaje otvoreno pitanje.

(Klix) Foto: Mapa: Bild.de

CATEGORIES
Share This