Ni premijer nije nedodirljiv: Zvaničniku i supruzi po sedam godina zatvora

Ni premijer nije nedodirljiv: Zvaničniku i supruzi po sedam godina zatvora

– Bivši pakistanski premijer Imran Kan i njegova supruga Bušra Kan osuđeni su u subotu na po sedam godina zatvora i novčano kažnjeni od strane suda koji je presudio da je njihov brak 2018. protivzakonit, izvijestila je njegova stranka.

Ovo je treća nepovoljna presuda za bivšeg premijera ove sedmice uoči nacionalnih izbora u četvrtak, na kojima mu je zabranjeno učestvovanje.

Zatvoreni Kan (71), u posljednjih je nekoliko dana osuđen na 10 godina zatvora zbog odavanja državnih tajni i 14 godina zajedno sa svojom suprugom zbog nezakonite prodaje državnih poklona.

Oboje su kažnjeni s po 500.000 rupija (1.800 dolara), izvijestio je „ARY News“.

Bušra je optužena da nije završila period čekanja koje je naložio islam, zvano „Iddat“, nakon što se razvela od svog prethodnog supruga i udala za Kana.

Kanovi su potpisali svoj bračni ugovor, nazvan „Nikkah“, u januaru 2018. na tajnoj ceremoniji sedam mjeseci prije nego što je harizmatična bivša superzvijezda kriketa po prvi put postala premijer.

Postojala je kontroverza oko toga jesu li se vjenčali prije završetka tog perioda. Nakon prvobitnog negiranja braka u januaru, Kanova stranka, Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI), potvrdila je to nekoliko sedmica kasnije.

Kanovi su negirali bilo kakvu krivnju.

Imran je u zatvoru u garnizonskom gradu Ravalpindiju, dok je njegovoj supruzi dopušteno služiti kaznu u njihovoj vili na brdu u Islamabadu.

On se već suočava s 10-godišnjom diskvalifikacijom obnašanja javne dužnosti. Zasad nije jasno mora li kazne izvršavati istovremeno ili uzastopno, prenosi „Jutarnji“.

Jutarnji

CATEGORIES
Share This