„Nema trajnog prekida vatre do uništenja Hamasa“ Netanjahu nakon što je Bajden iznio izraelski prijedlog o primirju

„Nema trajnog prekida vatre do uništenja Hamasa“ Netanjahu nakon što je Bajden iznio izraelski prijedlog o primirju

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je danas da neće biti trajnog prekida vatre u Pojasu Gaze sve dok ne budu uništeni vojni i rukovodeći kapaciteti palestinske militantne organizacije Hamas

Netanjahuovi komentari objavljeni su nakon što je američki predsjednik Džo Bajden izjavio da je Izrael predložio trostepeni dogovor o prekidu vatre u zamjenu za oslobađanje talaca iz Hamasovog zarobljeništva.

– Izraelski uslovi za prekid vatre se nisu promijenili. Uništenje vojnih i rukovodećih kapaciteta Hamas, oslobađanje svih talaca i osiguranje da Gaza više ne predstavlja prijetnju za Izrael – naglasio je Netanjahu.

Prema njegovim riječima, Izrael će nastaviti da insistira na ispunjenju ovih zahtjeva prije ostvarenja stalnog prekida vatre.

To je drugo Netanjahuovo saopštenje koje je objavljeno nakon što je američki predsjednik juče izjavio da je Izrael predložio sporazum o prekidu vatre u Pojasu Gaze u zamjenu za oslobađanje talaca koje drži Hamas i koji bi bio sproveden u tri faze.

Hamas gleda pozitivno na prijedlog

Palestinska militantna grupa Hamas saopštila je da pozitivno gleda na sadržaj izraelskog prijedloga koji je izneo Bajden o trajnom prekidu vatre u Pojasu Gaze.

“Hamas potvrđuje svoju spremnost da se pozitivno i na konstruktivan način pozabavi svakim predlogom koji se zasniva na trajnom prekidu vatre i potpunom povlačenju (izraelskih snaga) iz Pojasa Gaze, rekonstrukciji (Gaze) i povratku raseljenih u svoja mjesta, zajedno sa ispunjavanjem istinskog sporazuma o razmjeni zatvorenika ako okupatori jasno najave posvećenost takvom dogovoru”, navedeno je u saopštenju Hamasa, a prenosi Rojters.

Primirje u tri faze

Bajden je rekao da će prva faza predloženog sporazuma trajati šest sedmica i da uključuje potpuni prekid vatre, povlačenje izraelskih snaga iz svih naseljenih oblasti Gaze i oslobađanje određenog broja talaca, uključujući žene, stare i ranjene, u zamjenu za oslobađanje stotina palestinskih zatvorenika, navodi AP.

Tijela ubijenih talaca bi bila vraćena njihovim porodicama, a humanitarna pomoć bi se povećala tokom prve faze na 600 kamiona dnevno kojima bi bio dozvoljen ulazak u Pojas Gaze.

Druga faza bi uključivala oslobađanje svih preostalih živih talaca, uključujući vojnike muškarce, a izraelske snage bi se povukle iz Gaze.

Treća faza bi uključivala poziv na početak velike obnove Pojasa Gaze.

Netanjahuova kancelarija saopštila je da je Izrael ovlastio pregovarače da predstave sporazum o primirju u Pojasu Gaze nakon što je Bajden otkrio detalje plana o prekidu vatre.

CATEGORIES
Share This