Mornarica nam treba, opasnost od nuklearnog rata

Mornarica nam treba, opasnost od nuklearnog rata

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un pozvao je na jačanje mornaričkih snaga zemlje, optužujući Sjedinjene Američke Države da vode u blizini Korejskog poluotoka pretvaraju u „najnestabilnije vode s opasnošću od nuklearnog rata“.

U govoru povodom Dana mornarice, Kim je rekao da su „šefovi bandi“ SAD-a, Japana i Južne Koreje najavili redovne zajedničke vojne vježbe, komentarišući njihov samit 18. avgusta u Camp Davidu, Maryland, izvjestio je državni mediji KCNA.

Na sastanku između lidera SAD-a, Južne Koreje i Japana, oni su se složili produbiti vojnu i privrednu saradnju dok nastoje projicirati jedinstvo suočeni s rastućom moći Kine i nuklearnim prijetnjama Sjevera.

„Zahvaljujući neopreznim potezima SAD-a i drugih neprijateljskih sila, vode Korejskoga poluotoka svedene su na mjesto najveće koncentracije oružja u svijetu, u najnestabilnije vode u kojima prijeti nuklearni rat“, rekao je Kim.

Kim je rekao da Sjevernoj Koreji treba mornarica koja će sačuvati spremnost na rat, „trajnu spremnost na borbu“ te je pozvao na „radikalnu“ modernizaciju njenog naoružanja i opreme.

(Klix)  Foto:EPA-EFE

CATEGORIES
Share This