Koreja i Amerika počele vježbe zbog povećanih tenzija

Koreja i Amerika počele vježbe zbog povećanih tenzija

Sjeverna Koreja i Sjedinjene Američke Države otpočele su danas redovnu vojnu vježbu, usljed povećanih tenzija zbog sjevernokorejskih raketnih testova i „pooštrene retorike protiv saveznika“, objavila je južnokorejska agencija Jonhap.edinjene Američke Države otpočele su danas redovnu vojnu vježbu, usljed povećanih tenzija zbog sjevernokorejskih raketnih

Vježba „Fridom šilds“ bazirana je na kompjuterskoj simulaciji. Trajaće 11 dana, a kreiraće „realne“ scenarije usled, kako navode zvaničnici iz Seula, sve većih prijetnji Pjongjanga zbog testiranja raketa.

Proljećna vježba počela je u ponoć po južnokorejskom vremenu, nakon što je Sjeverna Koreja u nedjelju testirala dvije strateške krstareće rakete sa podmornice i izvela „vatrenu jurišnu vježbu“ u četvrtak.

„Fridom šilds“ neće biti pauzirana za vikend, pa će to biti dosad najveća saveznička komandna vježba ikada.

-Naša kombinovana vežba je defanzivnog tipa i ima za plan da odbrani Južnu Koreju od potencijalne sjevernokorejske agresije – saopštio je generalštab Južne Koreje.

Očekuje se da će američka vojska poslati i nosač aviona na nuklearni pogon “ USS Nimic „, za naknadne kombinovane pomorske vježbe sa južnokorejskim partnerima, a sve u vezi sa „Fridom šildsom“, dodali su zvaničnici iz Seula.

(Tanjug)  Foto: prntscnr

CATEGORIES
Share This