Kijev raspisao potjernicu za patrijarhom Kirilom

Kijev raspisao potjernicu za patrijarhom Kirilom

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine stavilo je patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila na poternicu i iznelo tvrdnju da se on „skriva od pretkrivične istrage“, prenose RIA Novosti.

Patrijarh Kiril se na poternici Službe bezbednosti Ukrajine nalazi od 11. novembra, a u ažuriranoj bazi podataka ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova, uz fotografiju i svetovno ime patrijarha, Vladimira Gunđajeva, pominje se i preventivna mera pritvora.

Početkom novembra kijevske vlasti saopštile su da je patrijarh Kiril u odsustvu optužen za zadiranje u teritorijalni integritet i celovitost Ukrajine, međutim, tada nije bilo navedeno da je raspisana poternica za njim.

Prethodno su ukrajinske vlasti više puta u odsustvu podizale optužnice protiv zvaničnika Rusije, ali one nisu dovodile do posledica.

Patrijarh Kiril je ranije pozivao hrišćanske crkve sveta i međunarodne organizacije da podrže kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu i pozivao na zaštitu uhapšenog igumana Kijevo-pečerske lavre, mitropolita višgorodskog i černobiljskog (Lebedskog) Pavla.

(RIA Novosti, Tanjug) Foto: Agencije

CATEGORIES
Share This