Katalonija: Najgora suša u posljednjih nekoliko decenija

Katalonija: Najgora suša u posljednjih nekoliko decenija

Sredozemlje i regioni poput Katalonije, koja se suočava s najgorom sušom u posljednjih nekoliko decenija, naročito su na udaru suše izazvane klimatskim promjenama.

 

U velikom riziku su i Francuska, Italija, Grčka i Balkan, izjavio je Migel Mansanares, meteorolog iz Barselone koji proučava ekstremne vremenske prilike u Evropi.

– Područje Sredozemlja jedno je od najranjivijih područja kada su u pitanju klimatske promjene – rekao je Mansanares, objašnjavajući da je to zbog toga što je to “zatvoreno more” i ima svoj klimatski sistem.

Jedan od slikovitih primjera posljedica klimatskih promjena je rezervoar Sau, u Kataloniji, koji je početkom marta bio smanjen na samo osam odsto svog kapaciteta, s obzirom na to da ovo područje Katalonije nije imalo duže periode kiše u posljednje dvije i po godine, navodi BBC.

Godinu dana ranije Sau je bio na 55 odsto svog kapaciteta.

Opterećenje se pojačava

Na sušu utiču i drugi faktori. U slučaju Katalonije, prema Mansanaresovim riječima, oni uključuju porast broja stanovnika u Barseloni i okolnim gradovima.

Nova ograničenja koja je uvelika katalonska regionalna vlada odnose se na upotrebu vode za pranje automobila, zalivanje bašti ili upotrebu industrijske vode.

Intenzivna upotreba vode u poljoprivredi u Španiji, što čini 80 odsto potrošene količine u toj zemlji, još jedan je od otežavajućih faktora. Lokalna vlada je u Kataloniji smanjila upotrebu vode u poljoprivredi za 40 odsto.

Rezervoar Sau, 100 kilometara od Barselone, snabdijeva grad vodom i druge gradove Katalonije već 50 godina, ali posljednjih mjeseci je postao najvidljiviji simbol najgore suše na tom području u posljednjih nekoliko decenija.

To je zbog, u medijima često prikazivane crkve iz 11. vijeka Sant Roma de Sau kao simbola klimatskih promjena, koja je bila potopljena kada je rezervoar napravljen 1962. i u kišnim periodima ostaje pod nivoom vode.

Sada crkva štrči nekoliko metara iznad nivoa vode, okružena sasušenom zemljom.

– Nikada nisam video toliko prazan rezervoar – kaže Agustin Torent, 70-godišnjak koji cijeli život živi u blizini Saua i došao je da vidi crkvu.
Prema njegovim riječima, prizor je tužan za nekog ko je ranije vidio pun rezervoar.

– Ali tako je kako je. To su klimatske promjene i svako ko kaže da to ne postoji, ne znam šta da im odgovorim – zaključuje taj Španac.

Tanjug

CATEGORIES
Share This