Izraelski tenkovi ušli u izbjeglički kamp Džabalija

Izraelski tenkovi ušli u izbjeglički kamp Džabalija

Tenkovi izraelske vojske (IDF) ušli su danas u Džabaliju, kamp za izbjeglice na sjeveru Gaze, usljed borbe sa pripadnicima militantne grupe Hamas.

IDF su kasnije naredile Palestincima u Džabaliji i Beit Lahiji, kao i u centralnoj oblasti grada Rafe, da se evakuišu, prenosi Al Džazira.

Portparolka humanitarne organizacije „Islamska pomoć“ Šazija Aršad izjavila je su Palestinci primorani da se evakuišu pješice jer nema dovoljno goriva u Pojasu Gaze.

Ta organizacija uspijeva da dostavi, prema Aršad, neku pomoć u centralnoj i južnoj Gazi, ali to nije dovoljno da se pokriju potrebe zbog blokade granica Gaze.

Džabalija je najveći od osam izbjegličkih kampova u Gazi i dom je za više od 100.000 ljudi, od kojih su većina potomci Palestinaca koji su protjerani iz gradova i sela u današnjem Izraelu tokom arapsko-izraelskog rata 1948. koji je doveo do stvaranja države Izrael.

Izraelska vojska je kasno sinoć saopštila da snage koje djeluju u Džabaliji sprečavaju Hamas, koji kontroliše Gazu, da tamo ponovo uspostavi svoje vojne kapacitete.

(Tanjug) Foto: AP Photo/Tsafrir Abayov

CATEGORIES
Share This