Izraelci upali u tajne Hamasove tunele (VIDEO)

Izraelci upali u tajne Hamasove tunele (VIDEO)

– Izrael je objavio da su njegove snage napale naoružane pripadnike Hamasa unutar goleme mreže tunela islamista ispod Gaze, nakon što je premijer Benjamin Netanijahu odbacio pozive na prekid borbi kako bi se ublažila humanitarna kriza u palestinskoj enklavi.

Tuneli su ključni cilj za Izrael dok širi kopnene operacije unutar Gaze kako bi uništio vladajući pokret Hamas nakon njegovog oružanog napada prije tri sedmice u kojemu je, prema izraelskim vlastima, ubijeno više od 1400 ljudi.

„Tokom prošlog dana izraelske odbrambene snage (IDF) pogodile su približno 300 ciljeva, uključujući lansirne protivtenkovske i raketne lokacije ispod zemlje, kao i vojne komplekse unutar podzemnih tunela koji pripadaju terorističkoj organizaciji Hamas“, objavio je IDF.

Militanti su odgovorili protivtenkovskim projektilima i vatrom iz mitraljeza, dodaje se. „Vojnici su ubili teroriste i usmjerili vazdušne snage na napade na mete i terorističku infrastrukturu u stvarnom vremenu“, rekao je IDF.

Svjedoci su rekli da su izraelske snage u ponedjeljak gađale glavnu cestu Gaze koja ide u smjeru sjever-jug i napale grad Gazu iz dva smjera. Izrael je rekao da su njegove snage oslobodile vojnikinju iz zarobljeništva Hamasa.

Vjeruje se da su mnogi taoci u tunelima

Hamas, naoružana islamistička grupa koja upravlja Gazom, dosad je oslobodila četiri civila od 239 talaca za koje Izrael kaže da su zarobljeni 7. oktobra. Vjeruje se da su mnogi taoci u Hamasovoj mreži tunela.

Brigade al-Kasama, oružano krilo Hamasa, saopštile su da su se militanti rano u utorak sukobili s izraelskim snagama koje su „napale južnu osovinu Gaze, (uključujući) mitraljezima i gađali četiri vozila projektilima al-Jassin 105“, lokalno proizvedenim protivtenkovskim raketama. Reuters nije mogao potvrditi izvještaje o borbama.

Zdravstvene vlasti u Gazi kažu da je 8306 ljudi, uključujući 3457 maloljetnika, ubijeno u izraelskim napadima od 7. listopada. Funkcioneri UN-a kažu da je više od 1,4 miliona civilnog stanovništva Gaze od oko 2,3 miliona ostalo bez krova nad glavom, prenosi Index.

(Nezavisne)
CATEGORIES
Share This