Počela Treća investiciona konferencija u Tesliću

Počela Treća investiciona konferencija u Tesliću

– U Tesliću je počela Treća investiciona konferencija Investiciono razvojne banke Republike Srpske.

Konferencija pod nazivom „Invest Srpska“ počela je sinoć, a planirano je da se sutra završi.

Ovogodišnja konferencija će okupiti preko 250 stručnjaka i lidera industrije, te je cilj, kako kažu organizatori, da se zajedno razmotre investicije i strategije za jači razvoj Republike Srpske.

Planirano je da budu održana četiri panela.

Dražen Vrhovac, direktor IRB RS, istakao je da se konferencija održava u organizaciji IRB RS i pod pokroviteljstvom predsjednika RS, Milorada Dodika.

„Razgovaraćemo na četiri panela o investicijama u RS, problemima u izvozu, o investicijama u lokalnim zajednicama, te da razgovaramo kako su zemlje u regionu prevazišle sve probleme poslije korone. Želimo da razgovaramo o tim problemima, a imamo i rješenja za njih. Sve konferencije ovog tipa nam pokazuju u kojem smjeru da idemo i u kom pravcu IRB treba da se kreće“, naglasio je Vrhovac.

Radovan Višković, predsjednik Vlade RS, naveo je da su se prije nekoliko godina dogovorili da se mora raditi promocija Republike Srpske.

„Ovo je pravo vrijeme jer je značajan broj investitora poslije same korone i iskustava u koroni, a i zasićenosti tržišta odlučio da promjeni destinaciju za investicije. Cilj je da oni prepoznaju RS, a sve olakšice koje nudimo su povoljnije od zemalja u okruženju. Otežavajuća okolnost nam je politička situacija u BiH, ali bez obzira na to stanje mi moramo da radimo svoj posao. Republika Srpska u 2023. godini ima preko 500 miliona KM više investicija nego u prethodnom periodu. Takođe, imamo ukupno četiri milijarde KM investicija. Cilj je da otvaramo što više radnih mjesta i da što više investitora zadržimo na prostoru RS“, naveo je Višković.

Nezavisne

CATEGORIES
Share This