Islamska država prijeti napadima na velikim događajima, ovo su njihove glavne mete

Islamska država prijeti napadima na velikim događajima, ovo su njihove glavne mete

S obzirom na tri smrtonosne operacije koje je Islamska država (IS) od početka ove godine izvela u Iranu, Turskoj i Moskvi, te na četiri napada inspirisana IS u Evropi poslije 7. oktobra 2023. – u Arasu i Parizu u Francuskoj, te u Briselu u Belgiji i Cirihu u Švajcarskoj – vrlo je vjerovatno da će u nadolazećim mjesecima ta teroristička organizacija ili njene pristalice pokušati da napadnu sportske događaje i druge ciljeve u Evropi.

Anajveća opasnost prijeti predstojećim Olimpijskim igrama u Francuskoj, glavnom sportskom događaju ove godine, dolazi upozorenje iz Centra Sufan iz Njujorka, nevladine institucije koja se bavi globalnim analizama.

Ozbiljno upozorenje

Ovo treba shvatiti ozbiljno jer je Islamska država planirala da izvrši napad i za vrijeme Svjetskog prvenstva u fudbalu 2022. u Kataru, ali to je ipak spriječeno.Obavještajne agencije koje prate Islamsku državu i njene simpatizere bilježe sve veći broj prijetnji i najava koje upućuju da planiraju napade u Evropi. Treba ih uzeti za ozbiljno, a ne ignorisati ih, kao što su to uradile ruske vlasti, pa su u martu IS teroristi pobili 144 osobe koje su išle na koncert u Moskvi.

Najave Islamske države da uskoro slijede osvete “nevjernicima” posebno su intenzivirane poslije 7. oktobra, kada je Hamas ubio 1200 Izraelaca, a onda je Izrael krenuo u osvetničku operaciju u kojoj već mjesecima tamani hamasovce, ali i desetine hiljada palestinskih civila, što izaziva bijes i želju za osvetom u velikom dijelu islamskog svijeta.Islamisti u svojoj propagandi koriste taj bijes zbog Gaze prema Zapadu, naglašavajući kako Sjedinjene Države, Francuska i druge države podržavaju Izrael politički, finansijski i oružjem, pa ih treba kazniti.

Islamska država
FOTO: FAROOQ KHAN/EPA

Opasnost od terorizma

Prije nekoliko dana je i Tomas Haldenvang, predsjednik Savezne kancelarije za zaštitu Ustava, njemačke obaveštajne službe koja djeluje na unutrašnjem planu, upozorio je da prate islamističke grupe i pojedince zbog mogućih terorističkih napada.Posebno jer ovog ljeta dolaze dva velika sportska događaja: Evropsko prvenstvo u fudbalu u Njemačkoj i Olimpijske igre u Parizu.– I na tom polju je nivo prijetnji visok. Trenutno je, iako nisu poznati konkretni planovi za napad, apstraktna opasnost izuzetno visoka – dodao je u intervjuu za Dojče vele Haldenvang je naveo da posebno Islamska država Korasan (IS-K), koja je aktivna u Avganistanu i Pakistanu, zagovara veliki, spektakularni napad.– Možemo da zamislimo razne scenarije. Jedan od vrlo opasnih je, na primjer, da timovi napadača dođu u Njemačku, možda su neki već došli, i onda izvrše napad kao grupa – rekao je Haldenvang.

Prijetnje organizatorima

Iz Centra Sufan su takođe podsjetili kako je Islamska država Korasan uputila prijetnje organizatorima Evropskog fudbalskog prvenstva u Njemačkoj, Olimpijskih igara u Francuskoj i utakmica Lige šampiona.Proislamski državni list “Halumu” takođe je pozvao simpatizere da napadnu “tribine i utakmice na stadionima”, a na vebu je objavljen plakat na arapskom jeziku u kojem se podstiče napad na Ljetne olimpijske igre “dinamitom, eksplozivom, molotovljevim koktelima i noževima”.Ranije ove nedjelje francuske vlasti objavile su hapšenje 16-godišnjaka koji je na društvenim mrežama napisao da želi “umrijeti kao mučenik” na Olimpijskim igrama u Parizu.

Osim toga, fotografije koje plasira IS-K sugerišu koja su najbolja mjesta za napad, a to su stadion Emirejts u Londonu, na kojem igra Arsenal, madridski stadioni Metropolitano i Santijago Bernabeu (Atletikov i Realov) te Park prinčeva u Parizu (PSG-ov, iako su vlasnici kluba Arapi).

Brojni napadi

Možda se neće dogoditi ništa, ali analitičari smatraju da bi bilo glupo ignorisati ove prijetnje. Islamska država je već izvela brojne napade na sportskim događanjima na više kontinenata, a posebno smrtonosan bio je onaj 13. novembra 2015. kada su bombaši samoubice izveli višestruki napad na nekoliko različitih lokacija u Parizu, i pritom ubili 130 ljudi, a ranili 400.U junu 2016. dvojica pristalica Islamske države bacili su granatu na gledaoce utakmice Evropskog prvenstva između Italije i Španije.U aprilu 2017. osumnjičeni pristalica IS u Njemačkoj detonirao je bombe u blizini autobusa koji je prevozio tim Borusije Dortmund, a u julu 2018. simpatizeri IS napali su strane bicikliste u Tadžikistanu.Dana 16. oktobra 2023. pripadnik IS ubio je švedske fudbalske navijače u Briselu kao osvetu za spaljivanje Kurana u Stokholmu. Najnovije prijetnje koje upućuje Islamska država zahtijevaće značajnu bezbjednosnu pripremu i oprez s obzirom na dokazanu sposobnost IS da ostvari svoje prijetnje, piše Jutarnji list.

CATEGORIES
Share This