Kojović otkrio na šta u Sarajevu računaju, da li im je scenario realan?

Kojović otkrio na šta u Sarajevu računaju, da li im je scenario realan?

Koalicija na nivou BiH ne postoji, očekuje se da domaće sudstvo donese odluke koje mogu uticati na to ko učestvuje u vođenju države, sve je više ljudi koji misle da ne treba Dodiku davati pojas za spasavanje pregovorima, spremaju se nove sankcije ljudima oko njega…

Ovo je za BHRT izjavio poslanik Naše stranke u PS BiH Predrag Kojović, koji je ubijeđen da će u ovoj godini biti riješeni problemi koji se u BiH vuku više decenija.

Kojović lično nije jedan od ključnih političkih igrača u BiH, ali njegove riječi, kao člana vladajuće strukture iz FBiH, očigledno otkrivaju ključne političke momente koje sarajevske stranke očekuju da se dese u ovoj godini. Dakle, presuda predsjedniku RS, eventualna zabrana političkog rada, nove sankcije, Dodikovo uklanjanje s poltičke scene… Sve ono o čemu se odavno spekuliše u političkim kuloarima i što je, navodno, izlaz iz krize u kojoj se BiH nalazi.

“Potvrdio ono o čemu predstavnici RS govore mjesecima”

Ali, želje su jedno, a stvarnost često drugačija. Osim sankcija, koje su odavno postale stvarnost i čije pojačavanje treba očekivati, sve drugo je u sferi nagađanja.

– Predrag Kojović je eksplicitno potvrdio ono što predstavnici Republike Srpske govore mjesecima, da je pravosuđe na nivou BiH, u stvari, alatka za regulisanje političkih odnosa – ocjenjuje srpski delegat u Domu naroda BiH Snježana Novaković Bursać.

FOTO:  SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Prema njenim riječima, više je nego jasno da je sve što se dešava u vezi sa suđenjem predsjedniku Republike Srpske u stvari ispunjavanje ideja određenih centara o uklanjanju Milorada Dodika iz političkog života, odnosno suštinski pokušaj prekrajanja političke volje građana Republike Srpske koji su ga većinski izabrali za predsjednika.

– Što se tiče tzv „koalicije“, ona za nas nikad i nije bila koalicija u pravom smislu te riječi, nego matematički zbir izabranih predstavnika naroda koji imaju kapacitet da formiraju Savjet ministara, što se desilo u aktuelnom sazivu. Međutim, pregovarati i raditi s akterima čiji su stav i mišljenje izmješteni u nečiju ambasadu pokazalo se kao veliki problem, odnosno stvarni razlog prekida pregovora – kaže Novaković Bursać za Srpskainfo.

Marić: Populistička linija, tako je najlakše

Politička analitičarka iz Sarajeva Ivana Marić ocjenjuje da Kojović ide populističkom linijom, što je najlaška opcija, jer onda nemate nikakvu odgovornost.

– Šta Kojović navodi kao alternativu? Imali smo deset godina takvu politiku koja nije željela razgovarati ni sa Dodikom ni sa Čovićem, pa smo stajali u mjestu. Lako je biti populista, pokazati prstom na probleme, ali je mnogo teže pronalaziti rješenja. Naša stranka od početka vodi takvu politiku. Sjećamo se i izjava Sabine Ćudić da ona neće za nekoga glasati, ali ipak ostaju u vlasti. Edin Forto je i dalje ministar u Savjetu ministara BiH, imaju i druge pozicije. Ako im se ne sviđa, ne znam zašto se ne povuku iz vlasti. Lako je biti populista, nije lako pokušati nešto uraditi za ovu državu – kaže Marićeva za Srpskainfo.

Za politiku NS kaže da nije konstruktivna i poručuje da ona ne može da odlučuje kako će da radi pravosuđe.

IVANA MARIĆ
FOTO: AVAZ TV/YOUTUBE/SCREENSHOT

– Pravosuđe radi svoj dio posla, ali oni treba da urade svoj. Da izađu iz vlasti ili da ostanu i počnu biti konstruktivni, a ne populisti. Mi smo osuđeni na Dodika za naredne minimalno dvije godine. Možemo izabrati da se ne razgovara s njim, da ništa ne uradimo dvije godine, ili da se na neki način pokušava izvući maksimum iz ovog lošeg braka u koji smo upali, i da se izvuku stvari koje su dobre za građane. Bilo bi dobro da se što više odreknemo populizma; previše je populista u politici, a jako malo onih koji nešto rade – zaključuje Marićeva.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This