Haos i panika u demokratskoj stranci, Bajdenu ističe rok

Haos i panika u demokratskoj stranci, Bajdenu ističe rok

Iako je američki predsjednik u srijedu odrešito izjavio da ostaje u utrci i ide po novi mandat, haos i panika u njegovoj demokratskoj stranci nisu se smirili.

Politički insajderi govore o golemoj zabrinutosti i nervozi među demokratima, koji su zasad, barem u javnosti, velikom većinom podržali Džoa Bajdena. Međutim, jasno je da će im Bajden morati dokazati da je sposoban odraditi utrku, i to uskoro. Bajdenov izborni štab svjestan je da se bura ovaj put neće stišati i da ovu oluju neće moći prebroditi „čekajući u bunkeru da prođe“. Zato je dogovoreno da predsjednik u petak da intervju ABC Newsu i odgovori na sva pitanja koja muče zabrinute birače i samu stranku.

U međuvremenu, još jedan demokratski funkcioner istupio je s pozivom Bajdenu da se povuče. Poslanik Raúl Grijalva iz Arizone za The New York Times je rekao da će „podržati Bajdena ako ostane“, ali i da je „ovo trenutak da pogledamo koje su nam druge mogućnosti“. Teksaški zastupnik Lojd Doget prvi je istupio sa sličnom porukom, u utorak.

Drugi demokrati zasad su stali iza Bajdena. Predsjednik je u srijedu održao sastanak s 20 demokratskih guvernera da bi „odgovorio na sve nedoumice koje imaju“. Dio ga je posjetio u Bijeloj kući, a dio se uključio videovezom. Nekolicina je nakon sastanka stala pred kamere i biranim riječima podržala nastavak njegove kandidature.

Na sastanku je bila i njegova potpredsjednica Kamala Haris. Portal Politico prenosi izjave insajdera o tome da je Bajden guvernerima priznao da je imao ljekarski pregled te da je „sve u redu“. Demokrati su nakon toga podržali Bajdena, ali iza zatvorenih vrata atmosfera je puno neizvjesnija.

Osim toga, bilo je jasno da se svi trude izbjeći bilo kakve komentare o tome što sami misle o predsjednikovu stanju.

Agencija Associated Press piše da je 20 osoba privatno bliskih predsjedniku potvrdilo da je Bajden „često oštrouman i usredotočen“. Međutim, ima trenutaka, posebno kasnije naveče, kada predsjednik počne gubiti misao i koncentracija mu puca usred rečenice.

Ono što je sigurno je da se Bajden suočava s najtežim danima svoje karijere. Sve kamere i oči bile su uprte u njega dok je u srijedu popodne vodio jednu dodjelu medalja. Pažnja kojom su praćeni njegovi pokreti upućuje na to da će, ostane li u utrci, svaki njegov korak do novembra biti pod povećalom.

Bijes dijela komentatora zbog Bajdenove odluke da nastavi s kampanjom usmjeren je dobrim dijelom na prvu damu Džil Bajden. Naširoko se raspravlja o tome da je ona kriva što Bajden ostaje u utrci.

CNN je u četvrtak pisao o „48 presudnih sati“ za budućnost Bajdenove kandidature. Prema pisanju Politica, nevodni neslužbeni rok za odluku trebao bi biti već ponedjeljak.

Nije prvi put da se u Sjedinjenim Državama raspravlja o dobi i sposobnosti za obavljanje dužnosti jednog predsjedničkog kandidata. Prije 40 godina s istim se pitanjem susreo Ronald Regan. Na novinarsko pitanje 1984. godine o tome je li sa 73 godine prestar da bude predsjednik Regan je odgovorio: „Ne želim da se ova utrka svede na godine. Ne želim političke bodove iskorištavajući činjenicu da je moj protivnik mlad i neiskusan.“

Legendarna replika začepila je usta svim kritičarima. Nasmijala je čak Voltera Mondalea, njegova demokratskog protivnika. Regan je javno obećao da će odstupiti ako mu zdravlje bude narušeno. Uspjelom šalom vratio je svoju poljuljanu kampanju na pravi kolosijek i te jeseni premoćno pobijedio u 49 saveznih država. Džo Bajden daleko je od takvog scenarija, prenosi Jutarnji.

CATEGORIES
Share This