Hamas preuzeo odgovornost za jutrošnji napad

Hamas preuzeo odgovornost za jutrošnji napad

Hamas je preuzeo odgovornost za raketni napad koji je izveden jutros na južni i centralni Izrael iz Pojasa Gaze, u kome najmanje jedna raketa direktno pogodila zgradu u području Gederota, gde je poginula žena, a više osoba povređeno.

Kako javljaju izraelski mediji, pored raketne vatre, jutos su se i naoružani napadači infiltrirali na teritoriju južnog Izraela.

Mohamed Deif, visoki vojni komandant Hamasa, najavio je početak operacije u prenosu na Hamasovim medijima, pozivajući sve Palestince da se bore, prenosi Rojters.

„Ovo je dan najveće borbe i poslednji dan okupacije“, rekao je Deif i dodao da je lansirano 5.000 raketa.

Izrelska vojska je proglasila pripravnost za rat i optužila palestinski Hamas, koji ima vlast u Pojasu Gaze, za ovaj napad.

Vojska je saopštila da će Hamas „snositi posledice i odgovornost za događaje“.

Stanovništvo u ugroženim područjima pozvano je da ostane u svojim domovima, a otvorena su skloništa širom zemlje, prenosi „Džeruzalem post“.

„Izraelska vojska objavljuje stanje pripravnosti za rat. Došlo je do široko rasprostranjene raketne vatre na izraelsku teritoriju iz Gaze, a teroristi su se infiltrirali na teritoriju Izraela kroz različite ulazne tačke. Stanovnici na jugu i u centru zemlje moraju biti u neposrednoj blizini zaštićenih područja, kao i onih na periferiji Gaze i treba da ostane u bezbednom prostoru“, navodi se u saopštenju vojske.

Vojska je saopštila da načelnik štaba od jutros vrši procenu situacije i odobrava planove za nastavak operacija.

 Do 8 sati jutros zdravstvena služba Magen David Adom (MDA) je prijavila da je do sada zbrinula 16 ljudi širom zemlje, uključujući dvoje koji su u kritičnom stanju.

Rakete su pale na više gradova i naselja, saopštila je vojska.

U Tel Avivu, prema prvim izveštajima izraelskih medija došlo je do direktnog udara u kuću. Prijavljen je direktan pogodak na zgradu u Aškelonu. U gradu se zapalilo i više desetina vozila.

Kako se navodi, pored raketne vatre, naoružani napadači su se infiltrirali u južni Izrael.

Izraelski mediji su izvestili da su naoružani napadači otvorili vatruna prolaznike u gradu Sderot, na jugu Izraela, a snimci koji kruže društvenim mrežama navodno pokazuju sukobe u gradu i na ulicama.

Ministar odbrane Joav Galant je na putu ka vojnom štabu u Tel Avivu zbog snažne raketne vatre iz Pojasa Gaze, saopštio je jutros njegov kabinet.

Galant i izraelski premijer Benjamin Netanjahu uskoro će održati sastanke sa najvišim bezbednosnim zvaničnicima, saopštile su njihovi kabineti.

(Tanjug) Foto:  ABED RAHIM KHATIB/FLASH90

CATEGORIES
Share This